≫ 

10 namirnica koje mogu da ublaže simptome reumatoidnog artritisa

Gojaznost je faktor rizika za pojavu upalnih stanja, a namirnice koje dovode do gojaznosti - poput šećera, proizvoda od belog brašna, slane hrane i gaziranih napitaka povećavaju upalu

  • 0
maline, voće Foto: Pixabay

Simptomi reumatoidnog artritisa uključuju bol, ukočenost i otok. Kad krenu hladni dani, osobe koje pate od ove bolesti žale se na snažnije simptome čiji je zajednički imenitelj upala.

Uz terapiju koju je propisao lekar, jedno od rešenja za ublažavanje bolova je i promena ishrane. Naime, gojaznost je faktor rizika za pojavu upalnih stanja, a namirnice koje dovode do gojaznosti - poput šećera, proizvoda od belog brašna, slane hrane i gaziranih napitaka - povećavaju upalu.

Dr Lona Sandon, vanredni profesor na Odeljenju za kliničku ishranu na Univerzitetu Teksas u Dalasu, koja i sama pati od reumatoidnog artritisa, izdvojila je 10 namirnica koje bi oboleli mogli da koriste kako bi simptomi bili manje izraženi.

1. Maslinovo ulje

Osobe koje su na mediteranskoj ishrani, bogatoj maslinovim uljem, imaju manje zdravstvenih stanja povezanih sa upalom.

Oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju, povoljno deluje na organizam, pa se preporučuje kao preliv za salatu umesto drugih vrsta ulja.

2. Vitamin C iz citrusnog voća

Pomorandže, grejpfrut, limun i limeta puni su vitamina C, kao i vlakana. Zato je preporuka da osobe koje pate od reumatoidnog artitisa konzumiraju citrusno voće, najbolje u formi ploda. Ali, ni sa hladno ceđenim sokovima od agruma neće biti greške.

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena koji pomaže u izgradnji i očuvanju krvnih sudova, ligamenata i kostiju, pa povoljno deluje na opšte zdravstveno stanje osobama koje imaju osteoartritis.

3. Bobičasto voće

Maline, kupine, borovnice, jagode i ribizle su pravi rudnik zdravlja. Bobičasto voće sadrži moćne antioksidanse koji su veliki borci protiv upalnih procesa.

4. Šargarepa i bundeva

Pune su vitamina A koji povoljno deluje na zdravlje kože, ali i zglobova. Kuvanje povećava procenat beta-karotena; dve kuvane šargarepe dnevno mogu povoljno da utiču na smanjenje simptoma reumatoidnog artritisa.

Bundevu je preporučljivo jesti u svežem stanju, izrendanu sa cimetom ili kao smuti.

Bundeva Foto: Pixabay

5. Integralne žitarice

Cela zrna žitarica su bolji izvor vlakana i drugih hranljivih materija poput magenzijuma, selena i kalijuma. Pored toga, integralne žitarice ne utiču nepovoljno na dobijanje kilograma ako ih konzumirate u umerenim količinama, a to može da pomogne u smanjenju bolova i ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa.

6. Đumbir

Ova biljka je izvanredna za osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, ali se ne sme uzimati bez prethodnih konsultacija sa lekarom. Đumbir nije dozvoljen ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi.

7. Ananas

Ovo tropsko voće bogato je vitaminom C i bromelainom, enzimom koji može povoljno da utiče na smanjenje bola i otoka.

Ananas Foto: Unsplash/Nvr Endng Anupam

8. Kurkuma

Indijski začin kurkuma sadrži prirodni polifenol kurkumin. Naučnici još nisu utvrdili koliko je kurkumina potrebno da bi se postigao blagotvoran efekat, ali svakako neće biti greška ako dodate malo kurkume u svaki obrok - pospite je po salati ili dodajte u čorbu ili jogurt.

9. Zeleni čaj

Ovaj napitak sadrži obilje katehina koji mogu povoljno da deluju na upale. U studiji objavljenoj u martu 2020. godine došlo se do zaključka da je veći unos zelenog čaja povezan sa manjom aktivnošću reumatoidnog artritisa, što ukazuje na potencijalno blagotvorno dejstvo čaja na ovu bolest.

10. Sok od višnje

Konzumiranje soka od višnje povoljno deluje na upalne procese, umanjujući bolove. Ali, dosadašnja istraživanja nisu utvrdila koja količina soka od višnje je potrebna da bi bolovi koje prati reumatoidni artritis bili umanjeni.

Ovaj sok je svakako zdrav, pa ga isprobajte ukoliko patite od reumatoidnog artritisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA