• 8
 ≫ 

Nacionalna studija praćenja efekta imunizacije u Srbiji: Koliko dugo nas vakcine štite

 ≫ 

U studiji koja će se sprovoditi u 14 gradova učestvovaće 1.000 dobrovoljaca

 • 8
Vakcinacija tri doze

Foto: Freepik, ATA Images

Uskoro počinje velika nacionalna studija praćenja efekata imunizacije protiv kovida. Profesorka Medicinskog fakulteta Ljiljana Marković Denić kaže za RTS da je slučajnim izborom odabrano 14 gradova u Srbiji – kod 1.000 ispitanika, a radiće se ispitivanje i celularnog imuniteta.

Epidemiolog Ljiljana Marković Denić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je u pitanju velika nacionalna studija i ispitanici će biti iz različitih delova Srbije, a izabrani su slučajnim izborom gradovi gde će se u domovima zdravlja uzimati prvi uzorci.

Objašnjava da se počinje time što se uzima krv kao za običnu analizu, za ispitivanje nivoa antitela, kod 1.000 ispitanika i radiće se ispitivanje celularnog imuniteta.

Prema njenim rečima, uzorak je slučajan, ovo je nacionalna studija, ispitanici ulaze u studiju po principu dobrovoljnosti, potpisaće saglasnost da žele da učestvuju, kod njih će se pratiti dinamika antitela čitavu godinu u četiri navrata uzimaće se nivo antitela.

 

Studija u 14 gradova

Marković Denić kaže da je slučajnim izborom izabrano 14 gradova, domova zdravlja - u zapadnoj Srbiji - Kraljevo, Kruševac, Šabac u istočnoj Srbiji Zaječar, Vranje, Leskovac, nekoliko domova zdravlja u Beogradu, u Vojvodini.

Objasnila je kako će to izgledati: kada osoba dođe da primi vakcinu, prvu dozu, pitaće se da li želi da učestvuje u studiji - prvi uzorci uzimaće se u domovima zdravlja, 15 dana posle druge doze u nadležnom zavodu za javno zdravlje, pratiće se posle šest meseci i godinu dana.

Vakcina, korona virus, koronavirus, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

- Moći ćemo da sagledamo dinamiku postvakcinalnog imuniteta - kaže profesorka.

Dodaje da je studiju odobrila Vlada Srbije, nosilac studije je Medicinski fakultet u Beogradu, učestvuje Insitut za primenu nuklearne energije, Inep, Batut i domovi zdravlja.

Podvlači da je Srbija ušla u veliku studiju, sprovode je 22 zemlje EU.

Ističe da je veliki broj istraživača na nivou doma zdravlja, na nivou zavoda za javno zdravlje.

 

Kako izgleda procedura

Krv će se centrifugirati i odneti do Inepa, ispitivaće se nivo antitela, tim ispitanicima će izabrani lekari pregledati kartone da vide ima li dodatnih obolenja.

- Ne znamo kakav je imunski odgovor kod onih koji imaju neka obolenja i onih koji nemaju - kaže profesorka.

Danica Ćujić, INEP, antitela, laboratorija, koronavirus

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Veliki je iskorak, što se ne radi rutinski, prati se celularni imunitet, a radiće Insitut za imunologiju zajedno sa Inepom. Pratiće se u četiri termina godinu dana, ispitanici će dobiti kartončić kada da dođu, biće podsećani telefonom, moći će da prate lični imunitet godinu dana, ogroman benefit za čitavu populaciju.

 

Prvi podaci od presudnog značaja

- Prve rezultati objavićemo svakako 15 dana posle druge doze vakcine, videćemo kakv je imunski odogovor, to će biti ključno za dalje donošenje odluka, kada primeniti buster, da li će biti četvrte doze, da li će biti sezonski aplikovana vakcina - kaže Marković Denić.

Ona ističe da su podaci od presudnog značaja, prate se i dalje preporuke SZO.

- Sada ćemo donositi odluke na osnvou preporuka stučnog komiteta na osnovu podataka iz svoje populacije - dodaje prof. Marković Denić.

Prema njenim rečima, podaci o omikron soju su oskudni, na osnovu podataka iz Južne Afrike gde se pojavio zna se da se brže prenosi nego delta.

- Pre dva-tri dana objavljena je studija iz Londona, gde se navodi da dve doze štite od hospitalizacije, a treća štiti u velikom procentu od obolevanja. Oni koji su primili prve dve doze, treba da prime i buster dozu - zaključila je Marković Denić.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ивко

  27. decembar 2021 | 09:50

  Ич не штите. Питање треба да буде: колико су људи још здрави после примања вакцине ?

  18
  0

  Podelite komentar

 • Dejan

  27. decembar 2021 | 09:33

  Sudeci po tome koliko ih lezi u bolnicama posle 2 bocke,, jedno 5 dana max 🤣

  16
  5

  Podelite komentar

 • Koga imunizacija

  27. decembar 2021 | 10:04

  Krda,stada ili ljudi?

  11
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima