≫ 

Koja je razlika između brzih testova na kovid u ambulantama i onih kupljenih u apoteci

Od septembra u apotekama mogu da se kupe antigenski testovi koji su namenjeni za kućnu upotrebu

  • 0
Antigenski test, korona virus Foto: Shutterstock

Brzi korona testovi ponovo se prodaju u apotekama, nakon što je prošle godine doneta odluka o njihovom povlačenju iz prodaje. Šta se u međuvremenu promenilo i koliko su sigurni ovi testovi?

Brzim antigenskim testom mogli ste da se testirate jedino u kovid ambulanti, a sada možete i kod kuće. Od septembra u apotekama mogu da se kupe antigenski testovi koji su namenjeni za kućnu upotrebu, piše RTS.

- Za te testove, ako ispune određene uslove vezane za standard i ako proizvođač ispuni propisane uslove, osim lekara, te testove mogu da koriste i nestručne osobe - kaže Aleksandra Vujačić, rukovodilac Sektora za medicinska sredstva ALIMS-a.

Pod uslovom da je uputstvo na srpskom jeziku, da piše da je za kućnu upotrebu i da ima "Ce" oznaku. U suprotnom možete dobiti pogrešne rezultate.

- Mogu da se pogrešno protumače, mogu da se loše pročitaju, onda mogu da budu lažno pozitivni ili lažno negativni - kaže Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko".

Aleksandra Vujačić ističe da svi testovi koji su registrovani, a kojima pripadaju i brzi testovi, moraju da imaju oznaku "Ce", što znači da su odobreni i usaglašeni sa EU.

Razlika između testova koje koriste u kovid ambulantama i onih koje možete da kupite u apotekama je u tome što su jedni prilagođeni lekarima, a drugi svima ostalima.

- Svi ti testovi imaju karakteristiku da je njihova pouzdanost, tačnost, efikasnost i bezbednost potrvrđena u slučaju kada se on koriste kod kuće, tj. kada su u pitanju testovi za kućnu upotrebu - kaže Aleksandra Vujačić.

- Ne vidim svrhu kupovine takvih testova, jer sve testove imamo u kovid ambulantama koje rade 24 časa - kaže Snežana Jovanović.

Dakle, ako kupujete u apoteci, dobro pročitajte uputstvo. Ako niste sigurni, onda, ipak, idite u kovid ambulantu. Uštedićete najmanje 2.000 dinara i bićete sigurniji u rezultat.

Video: U Srbiji se pojavio test u apotekama namenjen privatnim zdravstvenim ustanovama a ne građanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA