Srpski pedijatri o omikronu: Deca u riziku, razmotriti buster za starije od 12 godina

Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od četiri godine, navode u Udruženju pedijatara Srbije

  • 5
Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

Udruženje pedijatara Srbije upozorava da je, usled širenja omikron soja korona virusa, vrlo izvestan veliki broj zaražene i hospitalizovane dece.

Podaci iz USA i zemalja Evrope pokazuju da broj registrovanih slučajeva korona virusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih, navode iz Udruženja.

Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagan porast najtežih oblika multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C).

Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

Iz Udruženja pedijatara navode da je najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem kod mlađih od četiri godine. Posebno je zabrinjavajuće, ističu srpski pedijatri u saopštenju, da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

Jedini način da zaštitimo decu do četiri godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju, navode iz Udruženja.

Udruženje pedijatara stoga apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili. Takođe, Udruženje pedijatara iznova apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

Vakcinacija je najviše što možemo učiniti kako bismo umanjili mogućnost zaražavanja i zaštitili sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida-19, zaključuju iz Udruženja pedijatara Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    11. januar 2022 | 11:37

    Ma bre decu ne dam pa i po cenu rata! Makar i ne išla u školu, ali neće ih niko vakcinisati sa tim otrovom.NIKO!

  • Vu

    11. januar 2022 | 11:24

    Jedini način da zaštitimo decu do četiri godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju, navode iz Udruženja. Nek mi ovaj objasni kako se tim štite deca kada vakcinacija ne sprečava da se dobije virus, a stim i da se prenese.

  • Zaza

    11. januar 2022 | 11:21

    Kakav naslov.Da se najezis i da odmah uzmes decu i krenes u red za buster dozu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA