≫ 

6 namirnica koje mogu da poprave raspoloženje: Jednu od njih svi obožavaju

Ako imate loš dan, hrana bi mogla da odigra ulogu u popravljanju raspoloženja

  • 3
jaja doručak

Foto: Pixabay

Za "popravljanje" raspoloženja nekada je dovoljno samo malo truda i pravi odabir namirnica koje podstiču da se osetimo srećnije i ispunjenije.

Mnogima je već poznato da čokolada važi za proizvod "sreće", odnosno da sastojci koji se u njoj nalaze čine čuda za naš organizam i dobro raspoloženje.

Međutim, nutricionisti tvrde da, ako vam je stalo da budete nasmejani i lepo raspoloženi, postoji šest namirnica čije konzumiranje može da vam bude od pomoći da na zdrav i prirodan način stignete do osmeha.

1. Čokolada 

 

Ovaj slatkiš definitivno drži primat u popravljanju raspoloženja. Međutim, ni svaka čokolada jednako dobro ne utiče na to da budemo bolje raspoloženi.

Umesto mlečne odlučite se za crnu čokoladu, koja sadrži do 70% kakaa, jer je ona daleko delotvornija. Možda nije ukusna kao ona mlečna, ali je svakako puna magnezijuma, a sadrži i antioksidanse koji su ključni "okidači" za osećaj sreće.

2. Banane

 

Banana je poznata kao voće koje je bogato kalijumom, ali i koje vraća energiju telu. Međutim, vraća i dobro raspoloženje, jer sadrži velike količine vitamina B koji igra važnu ulogu za dobro raspoloženje.

Za bananu se veruje da je dobar borac protiv srčanog udara, kao i da smiruje i smanjuje stres što su osnovni preduslovi za bolje raspoloženje.

3. Kafa

 

Kafa nije samo napitak koji će vas razbuditi, već ona može da utiče i na vaše bolje raspoloženje jer sadrži sastojke koji "brišu negativne misli".

Preporučuje se da kafu pijete u umerenim količinama, ali i da izbegavate one sa šećerom zbog rizika od gojenja.

čokolada

Pixabay.com

4. Jaja

 

Jaja su poznata kao izuzetno zdrava namirirnica, a nutricionisti preporučuju da se konzumiraju nekoliko puta nedeljno.

Osim što obiluju proteinima, sadrže i velike količine vitamina D koji pomaže izgradnji boljeg imuniteta. Uz to, konzumiranje jaja može pozitivno da utiče na raspoloženje.

5. Orašasto voće 

 

Bademi, lešnici i orasi odličan su izbor kao zdrave grickalice koje, osim što čuvaju dobru "liniju", odlično utiču i na naše bolje raspoloženje. Koštunjavo voće pomaže da se se osetimo bolje, ali i da imamo zdrav i kvalitetan san, jer sadrže i melatonin.

Orašasti plodovi ublažavaju stres i štite organizam od njega, a samim tim kada smo dobro naspavani i osećaj zadovoljstva je veći.

6. Testenina

 

I pored toga što mnogi smatraju da testenina goji, to baš i nije tako, ako se pravilno kombinuje. Ona sadrži malo masnoće i dosta ugljenih hidrata koji daju osećaj sitosti, kao i energiju i oslobađaju serotonin, koji je ključan za osećaj sreće i zadovoljstva.

Mala porcija paste pomaže da endorfin i vitamin B učine pozitivne stvari u organizmu i obezbede dobro raspoloženje.

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA