≫ 

Zbog poledice u Srbiji sve češći prelomi kukova i zglobova: Evo ko je najugroženiji

- Svaka povreda može u krajnjem ishodu da bude opasna po zdravlje, međutim, te izolovane povrede zahtevaju da povređenog zbrine ortoped, ali ne zahtevaju hospitalno lečenje - istakla je dr Marina Ðikić

  • 0
Deda pada, kliza se klizanje, pad na snegu, Padanje, sneg, klizavo Foto: Shutterstock

Od početka godine u Urgentnom centru kliničkog centra Srbije izvršeno je 5.500 pregleda, od kojih je 1.300 zbog padova na ledu, kaže specijalista urgentne medicine dr Marina Ðikić i dodaje da su to najčešće povrede skočnih zglobova, ruku i kukova.

Ðikić je za Tanjug istakla da se broj pregleda u poslednje vreme povećao za 20 odsto, a kao razlog navodi upravo zimsko vreme i povrede pri padoviam zbog leda.

- Čim su ovakvi vremenski uslovi, broj pacijenata koji dolaze zbog povreda je povećan, a najčešće su to izolovane povrede, skočnog i ručnog zgloba, kuka, a retko kada budu ozbiljnije i komplikovanije povrede - objasnila je ona.

Dodaje da kod većine nije potrebno bolničko lečenje, osim ukoliko dođe do povrede kuka i preloma koji zahtevaju hiruršku intervenciju.

- Svaka povreda može u krajnjem ishodu da bude opasna po zdravlje, međutim, te izolovane povrede zahtevaju da povređenog zbrine ortoped, ali ne zahtevaju hospitalno lečenje - istakla je dr Ðikić.

Ona je ukazala da su najugroženiji stariji sugrađani, te da su kod njih najčešće povrede kuka koje mogu fatalno da se završe.

- Kod starijih je koordinacija uvek slabija, kao i motorika, pa i mogućnost da reaguju, te je savet za njih da izbegavaju ove uslove, a za sve druge građane bitan je oprez na ledu - poručila je dr Ðikić.

Na pitanje da li se povećao i broj pacijenata kod kojih je, pored urgentnih tegoba, prisutan i virus korona, doktorka ističe da se taj broj značajno uvećao:

- Nekada su to samo kovid pacijenti, bez drugih tegoba, a nekada se desi da su to udružena urguentna stanja i kovid infekcija. Mi smo ne-kovid ustanova sve vreme i ne radimo kao kovid ambulanta, ali pacijenti sa rizikom na kovid koji su došli zbog drugih tegoba moraju se u startu izolovati i jedan deo njih bude kovid pozitivan. U poslednje dve nedelje ta brojka je dramatično porasla.

Ono što je dobro, dodaje, jeste da su takvi pacijenti uglavnom sa lakšom kliničkom slikom i nije veliki broj njih za bolničko lečenje, kao što je to bio slučaj u prethodnim talasima.

Ukazala je i na povećan broj zdravstvenih radnika pozitivnih na kovid.

- Kao i svuda, i kod nas je primetan veći broj obolelih zdrvstvenih radnika. Sada nismo ugroženi samo većim prilivom pacijenata, već i manjim brojem zdravstvenih radnika koji rade, ali nadamo se da ovo neće predugo trajati - zaključila je dr Ðikić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA