≫ 

Jedna nuspojava posle buster doze vakcine zbunjuje ljude: Lekari imaju objašnjenje

Oticanje limfnih čvorova može da se javi kao reakcija organizma na primljeno cepivo, što su proizvođači vakcina i naveli

  • 1
Promuklost, bol u grlu

Foto: Shutterstock

Neke od uobičajenih nuspojava posle prve i/ili druge doze vakcine protiv korona virusa su bol na mestu uboda, umor, groznica, osećaj jeze i glavobolja – kao i posle primanja bilo koje druge vakcine.

Međutim, čini se da je sve češći neželjeni efekat posle dobijanja treće doze oticanje limfnih čvorova. Ovu nuspojavu prijavljuju Australijanci koji su se opredelili za buster dozu.

Limfni čvorovi ili limfne žlezde sadrže bela krvna zrnca koja mogu da pomognu u borbi protiv infekcija tako što napadaju i uništavaju patogene koji se prenose kroz limfnu tečnost. Postoji na stotine limfnih čvorova po celom telu, uključujući vrat, pazuh, grudi, stomak i prepone.

Nedavni izveštaj TGA otkrio je da su otečeni limfni čvorovi najčešći neželjeni efekat prijavljen posle dobijanja buster doze vakcine protiv korona virusa.

Od 2,5 miliona buster doza primljenih u Australiji do 2. januara, TGA je primio oko 600 prijava o nuspojavama, piše news.com.au

- Oticanje limfnih žlezda je normalna i poznata nuspojava vakcina i javlja se kada je imuni sistem stimulisan – poručuju iz TGA, dodajući da je to primećeno tokom kliničkih ispitivanja za vakcine protiv korona virusa.

Takođe, otečeni limfni čvorovi na vratu mogu da budu i simptom kovida-19.

 

Video: Kovid-nostra hara Italijom: Novi slučaj lažne vakcinacije, medicinska sestra uhvaćena u prevari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    17. januar 2022 | 11:15

    Obrni okreni uvek voda na njihovu vodenicu....... ok shvatili smo vakcine su safe ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA