• 0

Lekovi za podizanje estrogena na listi onih koji se izdaju na recept

Upravni odbor RFZO usvojio je akt koji sadrži odluku o stavljanju lekova estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg na Listu D Liste lekova

  • 0
tablete lek

Foto: Freepik/ Racool.studio

Po preporuci Zaštitnika građana, Republički fond za zdravstveno osiguranje je, nakon što deset godina nisu bili u prometu, na listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrstio lekove za podizanje nivoa estrogena koji su neophodni za očuvanje zdravlja trans žena i drugih žena koje imaju nizak nivo estradiola.

Zaštitnik građana je posle saznanja da od 2012. godine nije u prometu lek za održavanje hormonskog statusa ove tri kategorije žena u julu 2019. godine po sopstvenoj inicijativi zatražio od RFZO da obezbedi uslove da se na listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrste lekovi za podizanje nivoa estrogena estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg.

Centralna komisija za lekove je krajem decembra 2021. godine obavestila Zaštitnika građana da su nadležni organi u potpunosti postupili u skladu sa dobijenim mišljenjem sa preporukama, odnosno da je ta komisija donela odluku da se na Listu D Liste lekova stave estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg za indikaciju predloženu od strane Republičke stručne komisije za transrodna stanja.

Upravni odbor RFZO usvojio je akt koji sadrži odluku o stavljanju lekova estradiol amp. 10 mg i estradiol valerat tbl. 2 mg na Listu D Liste lekova, odnosno doneo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kojim su, pored pored ostalih lekova na Listu D liste lekova stavljena i ova dva leka, navela je Centralna komisija za lekove.

RFZO je 24. novembra 2021. godine dostavio Ministarstvu zdravlja navedeni pravilnik radi sprovođenja procedure dobijanja saglasnosti Vlade Republike Srbije, navodi još Centralna komisija za lekove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok