Trudnica preživela 3 moždana udara, infarkt i kovid-19: Sinu dala ime po doktoru koji ju je spasio

Majka troje dece jedna je od retkih koja je iznela trudnoću priključena na ECMO aparat

  • 1
Diana Crouch Printskrin: ABC7 NEWS

Diana Krauč (28) bila je pozitivna na novi korona virus u avgustu 2021. Najpre je dobila glavobolju, zbog čega je njen doktor mislio da je možda dehidrirala, ali je test na korona virus 4. avgusta pokazao da je pozitivna. Dva dana kasnije, vratila se u hitnu i rečeno joj je da ima upalu pluća izazvanu korona virusom.

Sa dvoje dece kod kuće i još jednim na putu, Diana je 10. avgusta prebačena u dečju bolnicu u Teksasu. Bila je u 18. nedelji trudnoće; zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja stavljena je na respirator i dobijala je sedative.

Prisećajući se tog perioda, njen muž Kris kaže kako je tada bio uveren da će Diana posle sedam do 10 dana biti skinuta sa respiratora, ali njoj ni posle 17 dana nije bilo bolje.

Dr Kameron Dezfulijan, koji radi kao medicinski direktor stacionarne nege u dečjoj bolnici u Teksasu, doneo je odluku da stavi Dianu na ECMO. Njegov cilj bio je da dovede Dianinu bebu u održivu fazu trudnoće. Dianin suprug Kris jasno je stavio do znanja doktoru da su mu podjednako važni i njen, i život njihovog sina.

Diana je nedeljama bila pod sedativima i kao kroz maglu se seća svog boravka u bolnici.

- To je strašno - kaže Diana. - I ne znate da ste toliko dugo van kuće. Bila sam u bolnici skoro pet meseci. Činilo mi se kao da sam tamo provela godinu dana.

U 25. nedelji trudnoće, doktor je procenio da se Dianino zdravstveno stanje popravlja, ali su stvari ubrzo krenule na gore. Diana je istog dana dobila tri moždana udara, kao i jedan srčani udar.

Tim lekara vodio je računa o tome kakve lekove joj daju kako bi beba bila zaštićena.

Sledećeg jutra Kris mi je rekao: ’Znam da će ovo biti u redu, Bog mi je rekao da će biti u redu’ - priseća se doktor Dezfulian.

- Kao lekar, ozbiljno sam se posumnjao u istinitost te rečenice. Znao sam šta bi sve moglo da se dogodi i šta bi sve moglo da pođe naopako. Uprkos svemu, zajedno smo sedeli i molili se.

Dianin suprug sve vreme je imao strah da će supruga izgubiti najvažniju bitku i da će on ostati sam sa decom.

- Previše puta mi je to palo na pamet - iskren je Kris.

U 31. nedelji, sa prvobitnim terminom porođaja 9. januara, Diana je imala hitan carski rez nakon što su joj pluća kolabirala.

Ali, onda su stvari počele da se odvijaju u dobrom pravcu.

Mama koja je, zahvaljujući doktorima, herojski iznela treću trudnoću, uprkos brojnim ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su nastupili posle kovida-19, videla je svoju bebu tri dana pošto ju je rodila.

Dianino zdravlje se popravilo posle porođaja i 10 dana kasnije skinuta je sa respiratora. Posle 139 dana provedenih u bolnici puštena je kući. I dalje povremeno koristi kiseoničku potporu, ali je svesna da je najteži period iza nje.

- Bog me je jako zagrlio - kaže Diana. - Bez njega ovo nije moglo da se desi. I moje dete je čudo.

Par je svojoj bebi dao ime Kameron, po lekaru koji je sve vreme bio uz Dianu i zajedno sa njenim suprugom se molio za život i zdravlje najmlađeg, tada nerođenog člana porodice Krauč.

Dr Dezfulian kaže da je Diana jedna od sedam budućih majki u Teksasu i, verovatno, jedna od 12 u svetu koja je izdržala trudnoću na ECMO aparatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anika

    2. februar 2022 | 15:08

    Divna prica hvala Dragom Bogu . Lepo je da citamo o vako lepim dogadjaima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA