Suve smokve su zimska superhrana: Pomažu kod snižavanja holesterola i visokog pritiska

Suve smokve su prava superhrana, a ova namirnica tokom zimskih meseci daje dodatnu energiju našem organizmu.
Suve smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidanima. S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svežih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne ishrane.
I sveže i suve smokve sadrže značajne količina vitamina B-grupe kao što su: niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.
Ove supstance kojima obiluje smokva učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata, belančevina i masnoća. Vitamini B-kompleksa su posebno značajni za moždane funkcije, posebno za dobro raspoloženje.
Suve smokve obiluju mineralima poput kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra. Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti, te pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska.
Kako navode nutrucionisti, smokve mogu da budu od pomoći kod nekoliko zdravstvenih tegoba:
1. Sprečavaju opstipaciju
Kako nutricionisti, tvrde u tri smokvina ploda možemo pronaći čak pet grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama će pomoći zdravoj funkciji creva i omogućiti redovnu probavu i bolji metabolizam.
2. Smokve mogu da pomognu kod sniženja holesterola u krvi
Plodovi smokava sadrže pektin, prirodno vlakno koje se lako apsorbije i provlači kroz probavni trakt, pa tako uklanja višak holesterola i prenosi ga u sistem izlučivanja kako bi se elimisao iz tela.

3. Pomažu kod smanjenja krvnog pririska
Smokve imaju visok nivo kalijuma i malo natrijuma, pa su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska. To ih čini i hranom koja opušta, pa blagotvorno deluju i na naše nerve tako što pomažu da se na prirodan način smirimo.
Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve mogu da budu od pomoći i kod jačanja kostiju, u lečenju opekotina i ranica, kontrolisanju dijabetesa, uklanjanju žuljeva...
Suva smokva je odlična, zdrava grickalica koja će vas zasiti i dati vam dodatnu energiju.
Video: Deo iz svete knjige napisao na semenu od smokve, a tek da vidite kakav je materijal koristio
(Telegraf.rs)
Video: Premijera opere Đuzepa Verdija "Bal pod maskama"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Anonymus
Zaboravili ste da spomenete jedan sastojak koji sprečava razvoj gljivica a obilato i bez kontrole se koristi u sušenju voća, sumpor!
Podelite komentar