≫ 

Mentalna aktivnost je važna kao i fizička: Kako prepoznati talenat kod deteta i kako ga razvijati?

Gost podcast-a Teorija zdravlja je prof. dr Ana Vesković sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

  • 0

Celokupno zdravlje svake osobe ne počiva samo na fizičkim karakteristikama i očuvanju tela, već i na očuvanju mentalne sposobnosti da se nosimo sa životnim izazovima.

Upravo je u tome veliku ulogu ima psihologija, a posebno psihologija sporta za decu i omladinu.

- Mentalna strana sporta je jako bitna na svim nivoima sportske uspešnosti, počevši od dece i mladih, pa sve do vrhunskih sportista. Trebalo bi da sport bude glavna sporedna aktivnost pored formalnog školovanja većini dece, zato što svi imamo prirodnu potrebu za kretanjem, koju zadovoljavamo kroz različite vidove fizičke aktivnosti; a sport je jedna od dominantnih fizičkih aktivnosti za decu i za mlade. Deca i mladi se relativno rano uključuju u fizičke aktivnosti i relativno rano započinju sa takmičarskim procesom koji sa sobom nosi brojne izazove i neretko biva izvor različitih pritisaka - objašnjava prof. dr Ana Vesković.

Koliko rano deca treba da uđu u sportske aktivnosti, kako formirati pravilne stavove roditelja i dece prema sportskoj aktivnosti, kolika je uloga trenera u vođenju deteta kroz trenažni i takmičatski proces, kao i koliko je za uspeh presudan talenat? Odgovore na ova i mnogo druga pitanja poslušajte u podcast-u.

Video: Teorija zdravlja #5 Da li je sport zdrav za decu i kada treba početi?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA