≫ 

Konačno objašnjeno zašto se stelt soj zove "nevidljivi" i kako ga najpreciznije dijagnostikovati

Na koji način je moguće utvrditi da li ste pozitivni na najnoviji soj korona virusa- stelt omikron

  • 5
Stealth omicron, Stelt omikron soj, virus, korona Foto: Shutterstock

Prvi slučaj stelt omikron soja virusa korona potvrđen je 7. februara u Srbiji. U pitanju je podvarijanta omikron soja BA.2 koja je počela da dominira nad drugim podvrstama omikron varijante u nekim regionima sveta. Izaziva bojazan da bi, pošto je još prenosivija, mogla da izazove veće talase virusa korona širom sveta.

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović objasnila je zbog čega se stelt omikron naziva nevidljivi soj, ali i na koji način je moguće utvrditi da li ste pozitivni na njega jer je sve više lažnih negativnih antigenskih testova na ovaj soj. 

- Medicinski fakultet u Beogradu vrši sekvenciranje virusnog genoma i na taj način prati pandemiju. Sekvenciranje je zahtevna molekularna metoda, ali je od velikog značaja tokom pandemije, jer na ovaj način pratimo aktivnost i varijabilnost virusa.

Najveći značaj je u epidemiološkom nadzoru, a pored toga ima i veoma veliki značaj za dijagnostiku, a sa druge strane i za terapijske protokole - objasnila je Jovanović za RTS.

Kako dijagnostikovati? 

- Kao što znamo,  virus se menja, menja neke svoje specifične karakteristike, svoje proteine koji se dokazuju različitim virusološkim testovima. Tako da, ukoliko dođe do veće izmene virusnog genoma, onda dolazi i do smanjenja osetljivosti testova.

Naš zadatak je da preveniramo da imamo lažno negativne rezultate u odnosu na stelt varijantu. Primećeno je da imamo nešto više lažno negativnih antigenskih testova, jer je upravo došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena. Zbog toga ga i zovemo "nevidljiv".

Međutim, antigenski test je, kao što znamo samo skrining, a ne dijagnostički test. Posle toga se vrši PCR testiranje za sve one pacijente koji ispunjavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni. PCR je još uvek zadržao svoju specifičnost i još uvek predstavlja zlatni standard za dijagnostiku - zaključila je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shitoshi

    9. februar 2022 | 15:13

    Zove se nevidljivi jer je prevara postala ocigledna pa se koristi kao izlaz i cele ove price.

  • Nebojša M

    9. februar 2022 | 17:50

    Stiže F16

  • Ezra

    9. februar 2022 | 18:53

    Ma jel moguce, virus pametniji od ljudi, on zna da mutira i kako i gde da bi opstao, svasta, evo ovaj se krije, od koga se krije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA