≫ 

Šampionka sveta Snežana se borila protiv bolesti koja godišnje uzme 1.600 žena: Simptome je teško prepoznati

Prošle godine je zabeležen porast stope obolevanja posle 40. godina, a najviša je u starosnoj dobi od 60 do 74 godine

  • 11
Karcinom dojke, rak Foto: Shutterstock

Srbiju gotovo iz dana u dan potresaju vesti o preminulima od malignih bolesti. Poslednja u nizu je vest o smrti Snežane Pantić, šampionke planete u karateu, koja nas je prerano napustila u svojoj 44. godini zbog opakog raka dojke

Rak dojke je vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji od koga svake godine 4.000 žena oboli, a njih 1.600 izgubi život. Jedna od osam žena oboli od ove bolesti. Statistike su zastrašujuće, a stručnjaci saglasni u jednom - samopregledi i prevencija su ključ. 

Prošle godine je zabeležen porast stope obolevanja posle 40. godina, a najviša je u starosnoj dobi od 60 do 74 godine.

Pored preventivnih pregleda, vežbanje, pravilna ishrana, izbegavanje cigareta i alkohola važan su deo preventive, ali su najvažniji i redovni samopregledi i godišnji pregledi ultrazvukom, posle 45. godine i mamografom.

Samopregled dojki je najvažnija stavka kada je u pitanju preventiva za rak dojke. To je pregled koji obavljate samostalno i za koji možete dobiti uputstva od izabranog lekara. Potrebno je da se radi bar jednom mesečno, najbolje oko 10. dana ciklusa i oduzima oko 15 minuta.

Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti promenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice.

Koji su simptomi?

Nažalost, rak dojke obično ne daje konkretne simptome, ali nešto na šta treba obratiti pažnju jeste simetrija u izgledu dojki, kao i izražene vene na koži jedne dojke, uvučene bradavice, pojačano perutanje kože bradavice, otok kože dojke sa izgledom pomorandžine kore itd.

Pored toga, crvenilo ograničeno na deo dojki ili crvena dojka u celini, uvećani limfni čovorovi u pazuhu, u jami iznad ili ispod ključne kosti, rane na koži dojke...

Koji su faktori rizika?

Karcinom dojke je sto puta učestaliji kod žena nego kod muškaraca. Pojava karcinoma raste sa životnom dobi, a pozitivna porodična anamneza kod bliskih ženskih rođaka rizik od nastanka povećava za više od dva puta.

Treba napomenuti da prethodno dijagnostikovan karcinom dojke četiri puta povećava rizik od nastanka karcinoma u drugoj dojci. Čak i gojaznost kod žena u menopauzi dva puta povećava rizik od nastanka karcinoma.

Kako se leči i koji lekari su potrebni?

Rak dojke je moguće lečiti operacijom (mastektomijom ili tzv. poštednom hirurgijom, hemioterapijom, ciljnom terapijom, hormonskom terapijom, zračenjem... Lekari kojima se treba obratiti su onkolog, onkohirurg i radioterapeut.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    10. februar 2022 | 16:08

    Nato u blato!!! Nato nam je doneo bolesti!😡

  • Spomenka

    10. februar 2022 | 20:14

    Moooram da opsujem Je... ti zivot! Toliko mi je zao ove prelepe mlade zene.Saucesce porodici.

  • Sirkan

    10. februar 2022 | 17:14

    Veliku ulogu u obolevanju imaju i upotreba dezedoransa i raznih stikova koje zene upotrebljavaju ispod pazuha u velikoj meri a neznajuci da u njih ima dosta aluminijuma i jos mnogo cega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA