Novo istraživanje: Od 3 do 5 šoljica kafe dnevno smanjuje rizik od bolesti srca

Jedno od mnogih bioaktivnih jedinjenja, nalazi se u kafi i snižava određeni protein, čiji niži nivo je zadužen za čuvanje zdravlja srca i krvnih sudova

  • 2
čaj kafa žena Foto:Pixabay

Ako volite da pijete kafu, ovo je za vas dobra vest. Ljudi koji konzumiraju između tri i pet šoljica kafe dnevno imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovu informaciju sa pratiocima na društvenoj mreži Instagram podelio je svetski nutricionista Sajmon Hil.

Objavljena studija, prema njegovim rečima, pokazuje da kafa snižava nivo određenih proteina čiji niži nivo je važan faktor u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova.

U novoj studiji objavljenoj u "Nature communicatons" sugeriše se da kofein, jedno od mnogih bioaktivnih jedinjenja koji se nalazi u kafi i koje snižava određeni protein u krvi, koji se označava sa PCKS9.

Naučnici su došli do ovog otkrića tako što su ljudima koji su bili uključeni u istraživanje, dali da unesu 400 miligrama kofeina.

Dva sata posle konzumacije nivo ovog proteina bio je smanjen za 25 odsto.

Zašto je ovo važno? Kako je rekao Hil, zato što niži PCKS9 dovodi do smanjenja rizika od povišenog lošeg holesterola, srčanog i moždanog udara.

Zahvaljujući kofeinu iz tela se uklanjaju velike količine lošeg holesterola, štite se krvni sudovi i arterije od nagomilavanja plaka koji vodi do “začepljenja”, a sve to smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂😂😂

    13. februar 2022 | 16:41

    Kad je kafa jeftina, onda smeta srcu.Kad poskupi, što je skuplja, to je bolja za srce.

  • Johan

    13. februar 2022 | 17:31

    Stari narodni lekari su preporučivali dve čaše rakije na jednu kafu,znači proporcija je jasna 6-10 rakijica na dan ni manje ni više uz kafu a ni kisela voda se ne razdvaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA