≫ 

Jutro započinjete čajem ili kafom: Stručnjaci otkrivaju koji je napitak zdraviji

Kafopije, kao i oni koji piju čaj skloni su da tvrde da je napitak koji biraju najbolji

  • 0
kafa, kafic, secer, devojka u kaficu kafeterija kapucino espreso late Foto: Shutterstock

Neki ljudi počinju jutro čašom soka od pomorandže ili mlake vode, ali većina za prvi jutarnji napitak bira kafu ili čaj. Kafopije kao i oni koji piju čaj skloni su da tvrde da je napitak koji biraju najbolji. Međutim, često se postavlja pitanje koji od njih je zaista bolji i zdraviji.

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama će se razlikovati u zavisnosti od vremena i načina pripreme, piše "Mindbodygreen".

Da biste dobili opštu ideju i možda sebi olakšali izbor čime ćete započeti novi dan, donosimo vam podatke koji napitak  sadrži koliko kofeina.

Nivo kofeina o kome se govori baziran je na jednoj šoljici napitka: obična, crna kafa sadrži 96 miligrama kofeina, dok lajt varijanta ovog napitka ima 86,4.  Ledena kafa sadrži manje kofeina -74,4 miligrama.

Crni čaj sadrži 48, dok u zelenom ima 28,8 miligrama kofeina. Ukoliko konzumirate kafu bez kofeina, u njoj ima do 15 mg kofeina. Biljni čajevi ne sadrže kofein. Kad se uporede podaci, očito je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj - čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju bolje kognitivno funkcionisanje i mogu da smanje rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protiv upalnog spoja hlorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru i metabolizam.

Čaj, čajnik, šoljica čaja, tea pot Foto: Pixabay

Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šolje kafe svakog dana imaju manje telesnih masti od onih koje retko piju kafu.

Ali, i čaj ima mnoge zdravstvene prednosti - od umirivanja mučnine, do ublažavanja glavobolje i ublažavanja probavnih tegoba.

Slično kao i kafa, čaj ima protivupalna svojstva, i bogat je antioksidansima. Neka istraživanja takođe povezuju sastojke u zelenom čaju sa boljim  kardiovaskularnim zdravljem.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima i mogu da doprinesu boljem metabolizmu. Zbog većeg udela kofeina u kafi, trudnicama i svima koji pokušavaju da smanje unos kofeina u organizam, stručnjaci preporučuju da za prvi jutarnji napitak biraju neki biljini čaj.

Video: Osetite ukus luksuza: Ovo je kapućino od zlata koji košta svega 22 eura

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA