≫ 

Saveti za trenutno ublažavanje bolova u leđima: Neke možete primeniti i dok ste na poslu

Ova vrsta bola jedan je od vodećih uzroka invaliditeta

  • 0
bol u leđima Foto: Freepik/yanalya

Ukoliko s vremena na vreme osećate bolove u leđima, niste usamljeni. Ovaj problem se javlja makar jednom u životu kod četiri petine ljudi na planeti, a prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, bol u leđima jedan je od vodećih uzroka invaliditeta.

Bol u leđima najčešće muči osobe koje zbog prirode posla dugo sede, a problem se može pogoršati naglim pokretima ili nepravilnim izvođenjem vežbi. U kombinaciji sa sezonskim afektivnim poremećajem, hladno vreme može dodatno da pogorša situaciju.

Iznenadni bol zahteva medicinsku pomoć, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste ublažili bol.

1. Topla ili hladna obloga

Nekome će prijati hladna obloga, a nekome da što više zagreje deo leđa u kom oseća bol. Ključ je u podsticanju cirkulacije i smanjenju upale.

Za neke bi ledeni tuš mogao da napravi veliku razliku u pozitivnom pravcu. Za druge je to, pak, korišćenje termofora ili specijalizovanog pojasa od čiste vune koji bi trebalo staviti direktno na kožu. Ukoliko pojas ima magnete, tim bolje. Takođe, i masaža može da pomogne da ublažite bol.

2. Fizička aktivnost

Možda će vam ovo delovati kontradiktorno, ali kada osetite bol u leđima, lekar će prvo preporučiti da budete fizički aktivni, naravno u granicama koje telo u tom trenutku dopušta. Lagana šetnja ili vežbe istezanja mogu da ublaže bol.

Potrudite se da šetate najmanje tri puta po pola sata u roku od 24 sata jer mišići kičme ne smeju da ostanu neaktivni - u suprotnom, povećavaju pritisak na kosti, pa će bol biti još jači i duže će trajati.

3. Stavite peškir

Umotajte veliki peškir za kupanje u rolnu i stavite ga ispod karlice kad legnete. Peškir će apsorbovati napetost i obezbediti vam da osetite olakšanje.

Kako sprečiti bol u leđima?

Promena načina života može da bude od velike pomoći osobama koje pate od bolova u kičmi.

To je, na prvom mestu, poboljšanje fizičkog stanja. Osobe koje nisu u dobroj kondiciji imaju veću verovatnoću da razviju bol u leđima, zbog slabih mišića leđa i stomaka. Potrudite se da budete fizički aktivni svakoga dana.

Kada podižete teže predmete, vodite računa da su vam kolena savijena i da teret držite blizu grudi kada ustajete.

Ukoliko posao kojim se bavite iziskuje da najveći deo radnog vremena provedete u sedećem položaju, obezbedite stolicu koja će ergonomski podupirati struk i omogućiti da vam kukovi budu pod pravim uglom u odnosu na pod.

Ako imate višak kilograma, potrudite se da smršate. Naime, kilogram viška na stomaku naša kičma doživljava kao sedam kilograma opterećenja. Osobe koje imaju višak kilograma i nisu fizički aktivne u većem su riziku da imaju problem sa bolom u kičmi.

Konačno, ukoliko je bol nepodnošljiv, obavezno se obratite lekaru koji će proceniti kako bi trebalo da tretirate novonastalo stanje.

Video: Ovaj čovek živi u 3259. godini! I hladi se i češe leđa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA