≫ 

Žene žrtve zlostavljanja u većem riziku od hipertenzije: Zabrinjavajući rezultati studije

Hipertenzija je poznati faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i vodeći uzrok smrtnosti kod žena

  • 0
Aparat za merenje pritiska Foto: Shutterstock

Žene koje su bile seksualno zlostavljane i/ili seksualno uznemiravane izložene su većem riziku od hipertenzije u poređenju sa ženama koje nemaju takvu istoriju trauma.

Ovo je zaključak nove velike američke studije, u kojoj su analizirani podaci više od 30.000 žena .

Gotovo 43 odsto žena starijih od 20 godina ima visok krvni pritisak, pokazuju podaci Američkog udruženja za srce. Hipertenzija je poznati faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i vodeći uzrok smrtnosti kod žena.

Takođe, hipertenzija u više od 50 odsto slučajeva izaziva infarkt ili šlog.

Istraživači predvođeni dr Rebekom Lou sa Univerziteta Harvard u Bostonu, objavili su nalaze svojih istraživanja u časopisu Američkog udruženja za srce. Oni su analizirali podatke 33.127 žena prosečne starosti 53 godine koje su praćene sedam godina, a koje nisu imale istoriju hipertenzije ili su uzimale lekove za snižavanje krvnog pritiska na početku studije. Tokom istraživanja ustanovljeno je da je 7.100 žena, odnosno svaka peta dobila povišen krvni pritisak.

glavobolja glava devojka laptop Ilustracija; Foto: Freepik/yanalya

Slučajeve seksualnog zlostavljanja u nekom trenutku života iskusilo je 23 odsto žena, 12 odsto njih prijavilo je seksualno uznemiravanje na radnom mestu, a šest odsto njih imalo je oba iskustva.

Žene koje su prijavile da su iskusile i zlostavljanje i uznemiravanje imale su za 21 odsto povećan rizik od hipertenzije.

U poređenju sa ženama koje nisu imale takvo iskustvo, žene koje su bile seksualno zlostavljane imale su 15 odsto veći rizik od hipertenzije, a one koje su iskusile uznemiravanje na poslu imale su 11 odsto veći rizik od hipertenzije.

Studija nije otkrila povećanje rizika od hipertenzije sa istorijom drugih traumatskih iskustava kod žena osim seksualnog nasilja ili uznemiravanja.

Istraživači su primetili da do danas seksualno nasilje nije prepoznato kao kardiovaskularni faktor rizika za žene, ističući da bi to trebalo da bude promenjeno.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA