5 faktora koji mogu izazvati depresiju kod žena

Loše raspoloženje, doživljaj iscrpljenosti i umora, pad energije, poremećen san, ali i napetost i razdražljivost samo su neki od pokazatelja blage depresije

  • 8
Prof. dr Nevena Čalovska Hercog Prof. dr Nevena Čalovska Hercog/ Foto: Lična arhiva

Zbog čega žene češće imaju ove simptome i koji su okidači i situacije koji dovode do depresivnog reagovanja, otkriva nam specijalista psihijatar i psihoterapeut uvažena prof. dr Nevena Čalovska Hercog.

Priroda, hormonski status

Osobe ženskog pola skoro dva puta češće oboljevaju od depresije, i to u svim starosnim grupama.

Ova pojava se objašnjava hormonskim promenama.

Premenstrualne tegobe, simptomi kao što su otečenost stomaka i zglobova, bolna osetljivost i povećanje grudi, migrenozne glavobolje, anksioznost, razdražljivost, plačljivost, telesno osećanje tromosti, ma koliko su prolazne izjednačavaju se sa stanjem depresije.

Ženski polni hormoni (estrogen i progesteron) čiji se nivoi menjaju tokom menstrualnog ciklusa, i njihova veza sa serotoninom, smatra se odgovornim za češće ispoljavanje depresivnih simptoma kod žena u odnosu na muškarce.

Mnogobrojne uloge žene

Nisu samo «hormoni» odgovorni već i drugi različiti činioci doprinose visokoj učestalosti depresije kod žena.

Nasleđe, stavovi sredine, uticaji porodice, poruke i mitovi o uspešnoj ženi, plasiraju se kroz literaturu, kinematografiju, kroz medije, sa zahtevom da žena bude dobra domaćica, «savršena» majka, verna i posvećena supruga, podržavajuća sestra, efikasna i ambiciozna zaposlena žena. U našem jeziku postoji osamnaest različitih imenica koje opisuju porodične uloge žene (majka, baka, ćerka, strina, ujna, sestra, tetka, jetrva, zaova,..) što govori o višestrukim kulturološkim ulogama koje imaju žene.

Stečena ravnopravnost, pored značajnog doprinosa opšoj dobrobiti žene, umnožila je i opteretila brojne uloge u kojima danas žena živi. U njenu realnost utkana su lična i očekivanja od sredine (porodice, društva, poslodavca) koja se međusobno dopunjavaju i usložnjavaju doprinoseći stalnom narastanju stresa u životu žene koji može biti okidač depresije.

Posebno su opterećene ako su samohrani roditelji, i često rade više od jednog posla.

Zanimljiva je studija koja je pokazala da se suprug redovno uključi u obavljanje kućnih poslova u zajedničkom domaćinstvu tek kada supruga zaradjuje bar 10% više nego što je njihov dohodak.

Struktura ličnosti

Emocionalna preosetljivost, stidljivost, sklonost samopreispitivanju, tendenciji preuzimanja lične odgovornosti u konfliktnim situacijama, razvijanja osećanja krivice mogu pojačati doživljaj niskog samopoštovanja i samopuzdanja. Ovo često vodi u perfekcionizam koji je samominirajući psihološki mehanizam, pa "nikada ništa nije dovoljno dobro, nije savršeno", a savršenstvo je nedostižno.

Žene se štite od ovog samoporažavajućeg osećanja socijalnim povlačenjem što sredina često čita kao "lenjost".

S druge strane ove "medalje", karakter i temperament mogu kod žena da razviju ambicioznost, sa osnovnom idejom da jedino ostvareni ciljevi, bilo profesionalni bilo privatni, znače samopoštovanje, samovrednovanje, zadovoljstvo, sreću. Ovo je zamka koja ambicioznu ženu stavlja u visok rizik od sindroma sagorevanja, poznatijeg kao "burnout" koji se klinički najčešće manifestuje depresijom.

Tensilen Foto: Promo

Stresni događaji

Ulazak u brak, rođenje deteta, odlazak odrasle dece iz porodičnog doma (takozvani "sindrom napuštenog gnezda"), porodični gubici predstavljaju najčešće događaje koji kod žena mogu izazvati potištenost, strah, doživljaj obesmišljenosti i uvesti ih u depresiju.

Žene su i dalje stereotipno "stub porodice" i zadužene da obezbeđuju emocionalnu dobrobit čitave porodice, pa se zato kod njih češće razvija depresija, dok muškarci reaguju različitim oblicima zavisničkog ponašanja i nasilničkim postupcima.

Bračni problemi i loš odnos partnera se često doživljava kao nepravedan, pa proizvodi niz negativnih osećanja i lako može uvesti u depresivno stanje. Posebno osetljive tačke u partnerskom odnosu su početak zajedničkog života pod istim krovom, dobijanje deteta, promena u profesionalnom statusu partnera, odluka o razdvojenom životu, izbijanje zdravstvene krize koja zahteva lečenje i promenu organizacije življenja, promena u finansijskom statusu ili penzionisanje partnera.

Menopauza

Psihološki znaci se često ogledaju u padu interesovanja za sadržaje i odnose koji su ranije postojali. Zaboravnost, teškoće u održavanju koncentracije, nemogućnost prihvatanja novih zadataka, niz neobjašnjivih telesnih tegoba (teškoće u varenju, glavobolje, bolovi u kičmi i zglobovima, pad libida) povećavaju rizik od depresije. Takođe, nesanica (teškoće prosnivanja, «loš kvalitet» sna), lična istorija o postojanju anksioznih i depresivnih stanja, gojaznost, rana menopauza, ili menopauza izazvana hirurškom ili medikamentoznom kastracijom značajno utiču na psihički život žene.

Blagi depresivni poremećaji se mogu lečiti i neophodno ih je lečiti. Nesanica, nezadovoljstvo, zamor, neobjašnjive telesne tegobe, neraspoloženje, doživljaj psihičke napetosti ili praznine, povlačenje iz društvenog života, ali i razdražljivost i uznemirenost predstavljaju alarm. Važno je reagovati na vreme, jer nelečeni depresivni poremećaj ima tendenciju da postane hroničan i da se produbi i komplikuje, pa zahteva ozbiljno lečenje i hospitalizaciju.

Tretman može biti psihoterapijiom i savetovanjem, lekovima i hospitalizacijom. Kod blagih depresija, iako efikasni, antidepresivi ne moraju biti prva linija lečenja. U poslednjih nekoliko godina raste popularnost prirodnih suplemenata, ali postoji ograničen nivo dokaza za mnoge takve prirodne tretmane.

Treba birati preparate koji su potpuno ispitani i čije je dejstvo dokazano u brojnim studijama. Tensilen® je prirodni preparat, ispitan, bezbedan i studijama dokazana pomoć kod blagih depresija. SAMe iz Tensilena® u kombinaciji sa vitaminom B na prirodan način podiže nivoe serotonina noradrenalina i dopamina i efikasno pomaže da se otkloni napetost, obnovi energija i vrati dobro raspoloženje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    1. april 2022 | 11:39

    Jesu,pogotovo ove mlade nose sav teret, kući sve oće na dugme, imaju odmor kad pozele, deca po vrtiću, ručak se naručuje, u stanu nema baka, deka, dvaput nedeljno kod frizera, nekoliko puta na kafu, dete uvaljuje kod svekrve, ma iskrivise se,imaju termine po teretanama, pre bih rekao da ne znaju šta će od besa, zato i depresija nastupa ,e moj narode šta sve neće pročitati...

  • Artiljerac

    1. april 2022 | 09:21

    1,2,3,4,5 manjak keksa ;)

  • Mixx

    1. april 2022 | 12:09

    Nedostatak telesnih tečnosti suorotnog pola 🤣🪗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA