≫ 

Preminuo čovek kojem je transplantovano srce genetski modifikovane svinje

Lekari nisu naveli tačan uzrok smrti, samo su rekli da je stanje pacijenta počelo da se pogoršava nekoliko dana ranije

  • 14
Transplantacija svinjskog srca Foto: Tanjug/AP

Prva osoba kojoj je presađeno srce svinje preminula je dva meseca posle revolucionarnog eksperimenta, saopštila je danas bolnica u Merilendu čiji su stručnjaci izveli ovaj komplikovani zahvat.

Dejvid Benet (57) preminuo je juče u Medicinskom centru Univerziteta Merilend. Lekari nisu naveli tačan uzrok smrti, samo su rekli da je njegovo stanje počelo da se pogoršava nekoliko dana ranije.

Transplantacija svinjskog srca Dejvid Benet (u sredini) bio je prva osoba na svetu kojoj je transplantirano genetski izmenjeno srce svinje; Foto: Tanjug/AP

Benetov sin je pohvalio bolnicu što je ponudila poslednji eksperiment, rekavši da se porodica nada da će to pomoći daljim naporima da se okonča nedostatak organa.

- Zahvalni smo za svaki inovativni trenutak, svaki ludi san, svaku neprospavanu noć koja je uložena u ovaj istorijski napor - rekao je posle operacije Dejvidov sin Benet Junior u izjavi koju je objavila Medicinska škola Univerziteta Merilend.

- Nadamo se da ova priča može biti početak nade, a ne kraj.

Lekari decenijama pokušavaju da jednog dana iskoriste životinjske organe za transplantaciju koja spasava život. Benet, majstor iz Hagerstauna u Merilendu, bio je kandidat za ovaj najnoviji pokušaj samo zato što se inače suočio sa sigurnom smrću - bio je nepodoban za transplantaciju ljudskog srca, vezan za krevet i na aparatima za održavanje života.

Posle operacije 7. januara, Benetov sin je rekao za AP da je njegov otac znao da nema garancije da će uspeti.

Prethodni pokušaji takvih transplantacija ― ili ksenotransplantacije ― propali su uglavnom zato što su tela pacijenata brzo odbacila životinjski organ. Ovog puta, hirurzi iz Merilenda su koristili srce svinje koja je genetski modifikovana; naučnici su modifikovali životinju da uklone svinjske gene koji izazivaju ekspresno odbacivanje i dodaju ljudske gene kako bi pomogli telu da prihvati transplantirani organ.

Transplantacija svinjskog srca Foto: Tanjug/AP

U početku je svinjsko srce funkcionisalo, a bolnica u Merilendu je periodično objavljivala informacije da se Benet polako oporavlja. Prošlog meseca, bolnica je objavila video na kom se vidi kako Dejvid benet gleda "Super Boul" iz svog bolničkog kreveta dok paralelno vežba uz nadzor fizioterapeuta.

- Veoma smo pogođeni smrću gospodina Beneta. Pokazao se kao hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja - rekao je dr Bartli Grifit.

Prof. dr Miljko Ristić, savetnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" rekao je za Telegraf da je upravo transplantacija organa sa svinje na čoveka budućnost.

- Mi koristimo i zaliske od svinje da ugradimo čoveku. I tu su dobri rezultati, pacijenti sa ugrađenim svinjskim zaliscima žive potpuno normalno - istakao je prof. Ristić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelka

    9. mart 2022 | 17:05

    Tacno kaze dr Ristic,mom ocu su 84.na VMA ugradili svinjske zaliske,imao je 63 god,ziveo potpuno normalno,pusio,penjao se na 4.sprat bez lifta svakog dana i umro u 77.tokom bombardovanja 99. Jer su ga gusila sva ona isparenja i zagadjenost.

  • Zoki

    9. mart 2022 | 17:40

    Svinja u proseku živi samo 15 godina. Treba od neke životinje uzeti srce koja duže živi kao kornjača naprimer 😀

  • Mudrac

    9. mart 2022 | 17:14

    Jasno je da ovo može da prihvati samo neko ko je već osudjen na smrt. Zvuči jezivo! Srce svinje... A sin zahvalan 😩.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA