≫ 

Srce i pluća na udaru postkovida: Srpski infektolog o posledicama infekcije koronom

Prof. Darko Nožić ima jasan stav po pitanju četvrte i pete doze vakcine

  • 1
žena maska korona Foto: Pixabay

- Još je rano znati sve posledice infekcije virusom korona, ali ono što znamo je da dolazi do poremećaja koagulacije (infarkta), kao i da je u znatno većoj meri posledica upala srčanog mišića, odnosno miokarditisa - kaže infektolog prof. dr Darko Nožić.

Profesor Nožić opisao je u „Uranku“ na K1 kad je neophodno otići na dodatne lekarske preglede posle preležanog kovida-19:

- Čovek ozdravi, nema temperaturu i prestane da šmrca, ali javlja se pritisak u grudima, gušenje, lupanje srca. Zato je potrebno nakon preležane bolesti otići kod kardiologa i uraditi ultrazvuk srca.

Prema njegovim rečima, kod osoba koje su imale masivne upale pluća tokom kovida javljaju se i poremećaji plućne funkcije. Ima, navodi prof. Nožić, i neuroloških simptoma – višemesečni gubitak čula ukusa i mirisa, poremećaj pamćenja, koncentracije, a javljaju se i promene na koži.

Članovi Kriznog štaba danas će saopštiti koje od aktuelnih mera ostaju na snazi, a koje će biti ukinute. Jedna od tema je i četvrta, odnosno peta doza vakcine.

Prof. Nožić kaže da bi o četvrtoj ili čak petoj dozi vakcine trebalo razmišljati samo za određene kategorije ljudi.

- To su starije osobe i hronični bolesnici, već smo naučili da su to dijabetičari, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima... Nove doze vakcina trebalo bi da prime samo one osobe kod kojih postoji veliki rizik da razviju tešku formu bolesti – jasan je dr Nožić.

Video: Tatomirović: Samo u januaru urađeno 300 rendgenskih snimaka pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    10. mart 2022 | 12:29

    E, samo smo čekali još jednog učenika vidovite Zorke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA