≫ 

5 namirnica koje mogu da produže život za 10 godina: Jedna od njih česta je na srpskim trpezama

Ukoliko počnete da se hranite po ovim principima u dvadesetim godinama života, možete da se nadate produžetku životnog veka za deceniju ili čak 13 godina

  • 0
Pasulj Foto: Pixabay

Uticaj hrane na zdravlje i dužinu životnog veka odavno intrigira naučnike. Istraživanje koje su sproveli stručnjaci iz Norveške, a koje je objavljeno u časopisu PLOS Medicine, sugeriše da bi uvođenje manje obrađenih, celovitih namirnica moglo da ima pozitivne efekte na produžetak životnog veka.

Naučnici su otkrili da bi osobe u dvadesetim godinama koje daju prednost celovitim namirnicama u odnosu na ishranu baziranu na mesu i prerađenoj hrani mogle da se nadaju da će produžiti svoj životni vek za 10 do 13 godina.

Takođe, istraživanje je pokazalo da bi i osobe koje u kasnijoj životnoj dobi promene ishranu i češće konzumiraju celovite namirnice mogle da imaju koristi od toga. Oni koji bi promenili ishranu u šezdesetim godinama života i češće jeli biljnu hranu mogli bi da žive osam godina duže, a oni u osamdesetim godinama dodali bi svom životu tri i po godine.

Istraživači su ispitivali kako promene u ishrani mogu da utiču na očekivani životni vek osobe, koristeći podatke koji prate različite bolesti, faktore rizika i uzroke smrti u više od 200 zemalja širom sveta. Otkrili su da se neke namirnice izdvajaju od ostalih i mogu da utiču na dugovečnost.

Hrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima iz biljnih izvora može da ima najveći uticaj na dugovečnost. Kako navodi Harvard Health Publishing, orašasti plodovi i semenke zauzimaju visoko mesto na listi namirnica koje povoljno utiču na dugovečnost zbog činjenice da su važan izvor zdravih biljnih ulja. Uz njih, na listi su i mahunarke.

1. Orasi

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Pored toga, bogati su i antioksidantima koji mogu da uspore ili spreče oksidaciju.

Namirnice bogate antioksidantima mogu da zaštite ćelije od oštećenja koje izaziva starenje.

2. Bademi

Izvanredni su za mršavljenje, čak se preporučuju kao obavezan deo većine dijetetskih režima ishrane. Bademi sadrže ugljene hidrate, masti, proteine, vitamine, minerale i vodu.

Orašasti plodovi, lešnik, badem, crna čokolada Foto: Pixabay

Naučno je dokazano da smanjuju količinu slobodnih radikala, poboljšavaju rad nervnog sistema, smanjuju nivo lošeg holesterola, štite od moždanog udara i poboljšavaju moždane funkcije.

3. Kikiriki

Bogat je proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima, ali bi ga trebalo jesti bez imalo soli. Kikiriki je izvanredan za zdravlje srca, sprečavanje podizanja lošeg holesterola i podizanje dobrog holesterola. Takođe, povoljno utiče na nivo triglicerida.

4. Pasulj

Mahunarka koja se često nalazi na trpezama širom Srbije nije bez razloga stavljena na listu namirnica koje bi trebalo što češće jesti. Naime, pasulj sadrži vitamine, kao i kalcijum i gvožđe, a zahvaljujući rastvorljivim vlaknima smanjuje loš holesterol.

Takođe, pasulj snižava krvni pritisak, ima diuretičko dejstvo, “usisava” toksine, ublažava simptome menopauze i deluje preventivno protiv brojnih vrsta karcinoma.

Domaća jela koja svi obožavaju, pasulj Foto: Shutterstock

5. Leblebije

Odlična su zamena za meso, pa se često nalaze na trpezi vegetarijanaca. Pored proteina, leblebije sadrže visok nivo kalcijuma i gvožđa. Nutricionisti često preporučuju ovu mahunarku svima koji imaju problema sa probavom, a posebno sa pražnjenjem creva.

Ukoliko želite da konzumirate više biljne hrane, najbolje je, savetuju stručnjaci, da je dodajete postepeno. Takođe, obratite pažnju na veličinu porcija. Poznato je, naime, da su orašasti plodovi visokokalorični, pa pazite da ne preterate sa njihovom konzumacijom.

Video: Da li ste imali burnu subotnju noć? Ako jeste, ovaj napitak će vas podići na noge posle prvog gutljaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA