Kako je Tanja otkrila tumor dojke: Haski "nanjušio" zloćudnu bolest

Dijagnostikovan joj je tumor dojke nakon što je primetila neobično ponašanje svog psa

  • 0

Tanja Hiberd (50) iz Sautemptona vratila se sa dvonedeljnog odmora sa Kipra, a njen pas je pokazivao neobičnu vezanost za nju. Često joj je prislanjao glavu na grudi i udarao je šapom uvek po istom mestu. Tanji je ovo ponašanje bilo neobično, ali je ipak pomislila na sve one priče o psima koji mogu da detektuju šta vas to u telu boli.

Uradila je samopregled dojki i pronašla kvržicu, zbog čega se odmah i uputila kod lekara. Dijagnostikovan joj je trostruko negativan tumor dojke (TNBC). Ovo je manje uobičajen tip tumora dojke koji se ponekad opisuje kao brže rastući tip.

Neobično kontunuirano ponašanje njenog psa dovelo je do toga da Tanja pomisli da to sigurno ne može biti slučajno.

Ona je i sama izjavila da, ukoliko pas počne više da se interesuje za vas, onda to znači da možda pokušava da vas upozori na nešto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Tanya Hibberd (@dizzydiva134)

Ovo ponašanje trajalo je četiri nedelje, a isprva se Tanja nije preterano brinula jer je mislila da je to zato što je se pas uželeo.

Međutim, pas je sve češće ležao na njenim grudima i šapom ukazivao na mesto gde se pojavila kvržica. Iako je Tanja radila redovne lekarske provere, primetila je da se znatno umornije oseća od kako se vratila sa odmora.

Jedne večeri je rešila da uradi palpativni samopregled i naišla je na promenu na svojoj dojci za koju je pomislila da je cista. Kada se javila lekaru, saznala je da je to zapravo tumor od tri centimetra, koji je do pre početka hemioterapije narastao do pet centimetara.

Lečenje i oporavak

Tanja je rekla da je prošla kroz 12 etapa agresivne hemioterapije i da se posle pete nedelje tumor znatno smanjio. Tanja je dodala da je njena Safira, njen pas, nastavila da bude brižna i kada bi god primetila da je ona iscrpljena od hemioterapije, sklupčala bi se sa njom ispod pokrivača.

Za "Kennedy News and media" je izjavila da je od tada veoma zaštitnički nastrojena prema njoj.

- Ako je izvedem u šetnju, ona reži na ljude koji mi se previše približe - dodala je.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Tanya Hibberd (@dizzydiva134)

Veruje da je njen pas "nanjušio rak" i da ju je izabrao kada je porodica otišla da gleda štence. Posle 20 sesija radioterapije koja je završena u julu 2019. godine, Tanja je proglašena izlečenom.

Safirin rođendan je takođe 13. decembra - na dan kada je Tanjin tata Norman (Nobi) King preminuo u 67. godini.

- Ona je veoma poseban pas. Zaista je čudno jer sam se probudila jedne subote ujutru i odlučila da želim psa - nikada ranije u životu nisam imala psa. Pronašli smo Safiru na mestu za kućne ljubimce, odvezli se u Vulverhempton i ona je odabrala mene, od tri psa koja su bila na raspolaganju, ona je jedina pritrčala i nije me puštala - objasnila je Tanja.

- Ona je veoma posebna i uvek će biti posebna u mom srcu. Mislim da mi je spasla život. Samo bih rekla da, ako imate psa ili kućnog ljubimca koji uglavnom želi samo maženje pod njihovim uslovima, a onda počnu da se stvarno interesuju za vas, onda možda pokušavaju da vam nešto kažu - poručila je Tanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA