• 0
 ≫ 

Omikron mutacija ostaje zarazna na ovim površinama najmanje 7 dana

 ≫ 

Naučnici su testirali koliko se omikron zadržava na staklu, nerđajućem čeliku i plastici i uporedili sa originalnim sojem SARS-CoV-2 - rezultati nisu ohrabrujući

  • 0
Žena, prozor, čišćenje

Foto: Shutterstock

Posle novih laboratorijskih eksperimenata, naučnici iz Hong Konga izražavaju zabrinutost zbog čestica omikron mutacije korona virusa koje se zadržavaju u životnom i stambenom prostoru.

Čestice ove varijante SARS-CoV-2 ostaju zarazne i na glatkim i na poroznim površinama duže nego što je to bio slučaj sa prvom varijantom novog korona virusa.

Istraživači iz Škole javnog zdravlja Univerziteta u Hong Kongu i Gradskog centra za imunologiju i infektivne bolesti primenili su kapljice SARS-CoV-2 iz originalne varijante i iz varijante omikron (B1) na različitim površinama, na sobnoj temperaturi.

Otkrili su da je na glatkim površinama kao što su staklo, nerđajući čelik i plastika mutacija omikron bila zarazna i posle sedam dana.

S druge strane, prva varijanta korona virusa prestala je da bude zarazna posle četiri dana na čeliku ili gipsu, a posle sedam dana na staklu.

Na poroznoj hartiji originalni virus prestao je da bude infektivan posle pola sata, a omikron posle sat vremena.

Međutim, novi korona virus se, kako su pokazala brojna istraživanja, prenosi kapljicama u vazduhu. Infekcija usled kontakta sa kontaminiranim površinama je ređa, iako nova studija podseća na važnost higijene ruku i čišćenja površina koje ljudi često dodiruju.

Video: Kisić odgovorila na pitanje Telegrafa: Ovo su nova pravila za maske i propusnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok