≫ 

"Patim od postkovida dve godine: Izgubila sam posao i pamćenje, više ne mogu da brinem o sinu"

- Simptomi sa kojima živim već dve godine su glavobolja, hronični umor i jaka moždana magla. Više ne mogu da povezujem stvari - žali se 46-godišnja Britanka

  • 1

Helen Siberi (46) bila je srećna, zdrava i aktivna mama pre nego što joj je kovid-19 “ukrao” život. Ona je jedna od mnogobrojnih Britanki koje pate od dugog kovida, stanja koje zabrinjava lekare širom sveta.

Sada je, kaže, njen suprug “samohrani otac”, jer ona samo sat i po vremena dnevno ima energije da brine o njihovom šestogodišnjem sinu.

- Teško mi je kad sebi postavim pitanje o svrsi života, jer ne mogu gotovo ništa da uradim za svog sina - kaže Helen.

- Ne mogu da pomognem suprugu, samo sam mu teret. On mora da brine i o sebi, i o našem sinu, i o meni. Iscrpljen je. Već dve godine u pandemiji živi kao samohrani roditelj.

Dok se nije zarazila novim korona virusom, Helen je obožavala da provodi vreme sa sinom u parku. Sad mora da sedne na stolicu kad pere kosu pod tušem, jer nema snage da stoji.

- Volela sam da sa sinom odlazim u šetnju, znali smo da pešačimo kilometrima. Sin je najveći deo vremena provodio sa mnom, a sada se okrenuo ocu, jer ja fizički nisam u stanju da ga pratim. Moj suprug mu stalno govori kako sam preumorna da bih izlazila u šetnju, pogotovo u pet ujutro, kad je on navikao da izađemo u park. Zato je suprug i tu obavezu preuzeo na sebe - priča ova žena.

Sumnja da se zarazila korona virusom u martu 2020. Simptomi koje je imala podsećali su na grip. Nije bila u bolnici i nije imala problema sa disanjem.

Bolovanje, pa gubitak posla

Oporavila se i vratila svakodnevnim obavezama, ali je ubrzo osetila da nema snage, a tri meseca posle infekcije nije mogla da ustane iz kreveta.

Morala je da otvori bolovanje kako bi se oporavila. Tri meseca je provela u kući, a onda se puna optimizma vratila na posao. Nažalost, ubrzo je ponovo počela da oseća veliki umor i našla se na početku začaranog kruga. U februaru prošle godine izgubila je posao na kom je radila 15 godina.

- Imala sam osip, bolove u zglobovima i temperaturu koja je čas padala, čas rasla. Simptomi sa kojima živim već dve godine su glavobolja, hronični umor i jaka moždana magla. Više ne mogu da povezujem stvari kao što sam to ranije radila, nemam koncentraciju. Gubim pamćenje, filmove koje sam gledala pre nekoliko meseci ponovo puštam i ne mogu da se setim da sam ih već gledala - žali se Helen.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja nije se usudila da sedne za volan godinu i po dana.

- Samo ukoliko ujutro procenim da mi mozak dobro funkcioniše, mogu da sednem u automobil, ali je sasvim izvesno da se popodne neću vratiti kući sama, moraće neko da me doveze. Kad sam se poslednji put vozila automobilom do kuće u kojoj sam odrasla, na pola puta sam zaboravila kuda bi trebalo da vozim - navodi kroz suze ova žena.

"Bez energije sam, a daju mi samo antideprsive"

U februaru 2021. poslata je u kliniku na kojoj rade stručnjaci specijalizovani za lečenje dugog kovida. Bila je oduševljena fizikalnom terapijom i u isto vreme razočarana nedostatkom drugih opcija lečenja koje bi joj pomogle da povrati izgubljenu energiju.

Lekari su se, naime, fokusirali na njeno mentalno zdravlje i počeli da je leče od anksioznosti. Iako je svesna da je njeno mentalno zdravlje narušeno zbog simptoma koje “vuče” od marta 2020, Helen smatra da anksioznost ne bi trebalo tretirati kao osnovni uzrok njenog stanja.

Lekari joj, tvrdi, nisu pomogli; kad je otišla na godišnju kontrolu, samo su joj povećali doze antidepresiva. Ljuta i razočarana, odlučila je da povede kampanju za podizanje svesti o dugom kovidu i razgovara sa ljudima koje muči isti problem.

- Niko mi nije rekao zbog čega sam dobila dugi kovid. Možda je i moj sin u opasnosti da dobije istu bolest ako ‘pokupi virus’, možda je genetski predisponiran - zabrinuta je ova Britanka.

Jedina stvar koja joj pomaže je pažljivo praćenje nivoa energije; onog trenutka kada proceni da će osetiti slabost, prekida sa svim aktivnostima. U suprotnom, rizikuje da naredne tri nedelje uopšte ne ustane iz kreveta.

"Ovo je korona-koster"

Helen nosi sat za praćenje rada srca koji je upozorava kad broj otkucaja srca počne da raste. Svakog dana tri puta dnevno provodi meditirajući:

- Samo slušam muziku i pokušavam da ni o čemu ne razmišljam. Ako u tome ne uspem, vraćam se na početak. Isto to rade i mnogi drugi ljudi kojima je dugi kovid poremetio život. To je korona-koster, takvo smo mu ime dali.

Razočarana je, kaže, što su lekari u Velikoj Britaniji, kako tvrdi, prilično nezainteresovani da prate rezultate istraživanja koja se bave ovom problematikom.

- Ranije je postojala nada da ću ozdraviti za tri meseca, šest meseci ili godinu dana. Sada, posle dve godine, ne znam čemu da se nadam - razočarana je Helen.

Video: Miljko Ristić o potkovid eri i kako se mogu rešiti transplantacije na srcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    16. mart 2022 | 11:33

    Pati ona od ispranog mozga koji su joj učinili Britanski političari. Kovid joj dođe da iza njega sakrije sve zločine Britanaca po nekadašnjim kolonijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA