≫ 

Kako se menja ciklus od puberteta do menopauze: Simptomi zbog kojih morate odmah ići na pregled

Na početku reproduktivnog perioda, kao i u godinama koje najavljuju njegov kraj, ciklus je uglavnom nestabilan, neujednačen i neretko praćen bolovima koji iziskuju odmaranje

  • 0
Trovanje vodom, bol u stomaku, voda Foto: Shutterstock

Redovnim i bezbolnim mesečnim ciklusima od prve do poslednje menstruacije ne može da se pohvali veliki broj žena.

Na početku reproduktivnog perioda, kao i u godinama koje najavljuju njegov kraj, ciklus je uglavnom nestabilan, neujednačen i neretko praćen bolovima koji iziskuju odmaranje.

Ali, dok neke žene zbog svakog predmenstrualnog i menstrualnog bola odlaze kod doktora, dotle ima onih koje su u stanju da istrpe bolove jakog intenziteta, smatrajući da je to “normalno dok se ciklus ne ustali”.

Kroz koje faze prolazi ciklus od prve do poslednje menstruacije i kad bi trebalo neizostavno otići na pregled za Telegraf objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva dr Lucija Gvozdenović.

- Reproduktivni period u životu žene počinje dobijanjem prvog menstrualnog ciklusa, koji obično traje od četiri do sedam dana - kaže za Telegraf.rs dr Gvozdenović.

- Zbog hormonalnih promena koje dolaze s godinama, ali i zbog trudnoće i porođaja, kao i zbog potencijalnih bolesti, ciklus se menja sve dok u potpunosti ne nestane.

Prema rečima naše sagovornice, prvi menstrualni ciklus, odnosno menarha uglavnom se javlja između 10. i 16. godine života. I dok u tinejdžerskom dobu mesečni ciklus može da bude neredovan i da se javlja na svaka dva-tri meseca, pa i ređe, kad devojka napuni 20 godina, u većini slučajeva se uspostavlja hormonska ravnoteža zbog koje će i menstruacija biti redovnija.

Dvadesete

- Kod tinejdžerki se češće javlja izostanak ovulacije, pa su zato i ciklusi neredovni. Ali, već u dvadesetim godinama ciklus ulazi u uobičajenu fazu i javlja se svakih 28, odnosno 33 dana. Takođe, kod većine devojaka praćen je PMS-om, osetljivim grudima i grčevima, posebno u donjem stomaku - navodi naša sagovornica.

Kako većina devojaka u dvadesetim započinje intimne odnose, pa uvodi i kontraceptivne pilule, i one mogu da doprinesu redovnijim ciklusima, ali i smanjenim bolovima pre “onih dana u mesecu”.

- Ali, ako devojka počne da koristi jednu vrstu kontraceptivnih pilula, pa pređe na drugu, nije isključeno da će doći do promene ciklusa. Nekad menstruacija zbog toga može i sasvim da izostane ili da traje dan-dva - navodi ginekolog Gvozdenović.

Ona upozorava da promenu oralnih kontraceptiva nikada ne bi trebalo sprovoditi bez konsultacija sa ginekologom, te da bi, ukoliko posle promene tableta mesečni ciklus izostane duže od tri meseca, obavezno trebalo otići na ginekološki pregled.

Ginekolog, ginekološki pregled Foto-ilustracija: Shutterstock

Postoje, naravno, i drugi razlozi zbog kojih bi ciklus mogao da kasni ili da izostane u dvadesetim godinama života. To su, navodi naša sagovornica, stres, ali i policistični jajnici.

- Reč je o ozbiljnom stanju koje može da utiče na plodnost, pa ukoliko sumnjate da imate policistične jajnike, obavezno se obratite ginekologu kako biste se na vreme uhvatili u koštac sa ovim problemom - savetuje sagovornica Telegrafa.

Tridesete

Kad na vrata “pokucaju” tridesete godine, mesečni ciklus bi trebalo da bude sasvim stabilan. Ako, pak, “oni dani” prolaze u bolovima ili su ciklusi neredovni, to su signali za hitan ginekološki pregled.

- Statistike pokazuju da se u tridesetim godinama života najčešće javljaju endometrioza i miomi, pa je savet da nikako ne ignorišete neredovne ili bolne cikluse - ističe dr Gvozdenović.

Kako se u tridesetim godinama života žene najčešće odlučuju na trudnoću, izostanak menstrualnog ciklusa mogao bi da bude i glasnik lepih vesti.

- Kod nekih žena mesečni ciklus može da potraje i u prvim mesecima trudnoće, o čemu bi svakako trebalo da razgovaraju sa ginekologom i obave neophodne preglede. Ciklus se obično vraća u normalu posle porođaja, ali kod žena koje doje ciklus može da izostane sve dok doje bebu - navodi naša sagovornica.

Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

Ona dodaje da se kod mnogih žena koje su pre porođaja imale bolne menstruacije ovaj problem rešava kada postanu majke.

- Zbog blagog proširenja vrata materice menstrualni grčevi mogu da budu mnogo slabiji nego pre porođaja, a u nekim slučajevima i da potpuno prestanu - navodi dr Gvozdenović.

Četrdesete

Za većinu žena četrdesete godine znače početak predmenopauze, faze u kojoj se organizam priprema na potpuni prekid menstruacije. Ovaj period može da potraje 10 i više godina, u zavisnosti od genetskih faktora, ali i stila života.

- U ovoj fazi hormonske promene mogu da dovedu do neredovnih ciklusa, do krvarenja između dva ciklusa, do jačih grčeva i burnijih simptoma PMS-a. Promene u ciklusu mogu da nastupe ako žene u tom periodu počnu da vežbaju a pre toga nisu bile fizički aktivne, ali i obratno. Kad se telo prilagodi novim promenama, i mesečni ciklus će se vratiti u normalu - objašnjava ginekolog.

Ipak, ukoliko ciklus postane čudan, izrazito obilan i praćen jakim bolovima, odlazak na hitan ginekološki pregled je neizostavan.

Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

- Menopauza nastupa onog trenutka kada prođe godinu dana od poslednjeg menstrualnog ciklusa. Može da bude praćena različitim simptomima - od talasa vrućine, preko nervoze i razdraživljosti, do naglog dobijanja kilograma i nesanice.

Ali, ako se posle tih godinu dana menstrualni ciklus ponovo javi, žena bi pod hitno trebalo da se obrati lekaru - zaključuje dr Gvozdenović.

Video: Neki ljudi ne mogu seksualno da se uzbude dok se dobro ne ispovraćaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA