≫ 

4 namirnice koje pozitivno utiču na krvnu sliku: Pune su gvožđa, minerala i vitamina

Namirnice koje podstiču kvalitet krvne slike bi trebalo konzumirati svakodnevno

  • 0
cvekla, sok od cvekle foto: pixabay.com

Krv važi za najvažniju tečnost, jer prenosi kiseonik, hranljive materije, hormone, enzime, vitamine i minerale do svih ćelija u telu.

Pored toga, krv je zadužena za otklanjanje otpadnih materija iz organizma i reguliše kiselo-baznu ravnotežu, kao i telesnu temperaturu.

Toliko je važna da od nje zavise svi sistemi u organizmu, a jedan od veoma važnih faktora koji utiče na njen kvalitet je svakako pravilna ishrana.

Postoje brojne namirnice koje pozitivno utiču na krvnu sliku, a ovo su samo neke od njih:

1. Aronija

Obogaćena jodom, gvožđem, fosforom, kalcijumom i velikim brojem drugih elemenata, minerala, vitamina i antioksidanasa, aronija je pravi čuvar krvi, tela i fizičkog izgleda, čija upotreba datira od početka 19. veka.

Unošenjem 50 grama aronije dnevno, potkrepljuje se gotovo 50 odsto potrebnog unosa gvožđa.

aronija, sok od aronije Foto: Shutterstock

2. Cvekla

Cvekla je vrlo korisna za one koji pate od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina.

Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.

3. Nar

Nar nazivaju rajskim voćem, a to nije slučajno, jer ima brojne zdravstvene koristi. Nar sadrži visok nivo vitamina C, a on povećava apsorpciju gvožđa u krvi. 

4. Spanać 

Ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem poput spanaća veoma je dobra za krvnu sliku. Spanać je bogat gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA