≫ 

Zbog čega bi sremuš trebalo uvrstiti u ishranu: Svi zdravstveni benefiti samonikle biljke

Mladi, sveži listovi idealni su za prolećno čišćenje organizma

  • 0
Sremuš Foto: Shutterstock

Sremuš, divlji ili medveđi luk, kako se još naziva ova zdrava biljka, možete pronaći u prirodi, ali i na pijacama, sve od marta pa do kraja maja. Samonikla biljka iz porodice luka raste uglavnom u močvarnim šumama, a prolista dolaskom proleća.

Veoma je zdrav i lekovit, a naziv medveđi luk nosi jer ga prema predanju i medvedi traže pošto se probude iz zimskog sna i izađu iz svojih pećina. Traže ga u svrhu čišćenja organizma posle dugog perioda hibernacije.

Mladi, sveži listovi idealni su za prolećno čišćenje organizma, jer vezuju za sebe otrove i masnoće iz krvi, žila, creva i želuca. Listovi sremuša sadrže i od 20 do 50 mg vitamina C, kao i karoten.

Sremuš bi trebalo da iskoristite dok je njegova sezona, jer ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, kao i crni i beli luk, ali je lekovitiji od njih.

Njeovo uporno korišćenje u toku sezone može da pomogne pri regulaciji krvnog pritiska, da ukloni tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako štiti i od srčanih bolesti i infarkta.

Sremuš utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju, pomaže kod respiratornih tegoba, nesanice i vrtoglavice koja je karakteristična za ovo doba godine.

Delotvoran je kod problema sa želucem, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva.

On je i čistač kože kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće. Sveži listovi pročišćavaju bubrege i bešiku, te pospešuju mokrenje.

Sremuš je veoma ukusan i uklapa se uz većinu jela. Možete ga pripremiti kao namaz u obliku pesto sosa, dodavati kao začin u salate ili jednostavno napraviti salatu samo od njega. Sremuš je idealan dodatak u projama, projarama, varivima, a odlično se slaže i uz meso.

Obogatiće ukus svakog sendviča, a kako biste ga koristili u toku cele godine, možete ga zamrznuti i koristiti za pojedina jela do sledeće sezone.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA