≫ 

Trudnice, oprez: Dezinfekciona sredstva povećavaju rizik od astme i ekcema kod dece

Istraživanje je otkrilo da je veća verovatnoća da će trogodišnjaci imati astmu ili ekcem ako su njihove majke u trudnoći koristile dezinfekciona sredstva jednom do šest puta nedeljno

  • 0
Trudnica koja čisti Foto: Shutterstock

Trudnice koje često koriste dezinfekciona sredstva rizikuju da njihova deca razviju astmu ili ekcem, pokazuju rezultati nove japanske naučne studije.

Sredstva za dezinfekciju često se koriste u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama, a pandemija korona virusa dovela je do povećanja njihove upotrebe u opštoj populaciji. Izloženost dezinfekcionim sredstvima na radnom mestu povezana je sa povećanim rizikom od astme i dermatitisa kod zaposlenih. Novo istraživanje koje su sproveli japanski naučnici bilo je fokusirano na potencijalne rizike za trudnice i njihovu decu.

Istraživači koje je predvodio docent Reiji Kojima sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jamanaši, analizirali su podatke 78.915 majki i dece u Japanu. Rezultati ove studije koja iziskuje nastavak istraživanja objavljeni su u časopisu Occupational & Environmental Medicine.

Istraživanje je otkrilo da je veća verovatnoća da će trogodišnjaci imati astmu ili ekcem ako su njihove majke u trudnoći koristile dezinfekciona sredstva jednom do šest puta nedeljno. Deca koja su pre rođenja svakodnevno bila izložena dezinfekcionim sredstvima imala su u proseku 26 odsto veći rizik od razvoja astme i 29 odsto veći rizik od razvoja ekcema, u poređenju sa decom čije majke tokom trudnoće uopšte nisu bile izložene dejstvu dezinfekcionih sredstava.

S druge strane, nije pronađena veza između upotrebe dezinfekcionih sredstava i pojave alergija na hranu kod male dece.

Istraživači su zaključili da nalazi pokazuju da izlaganje dezinfekcionim sredstvima tokom trudnoće utiče na alergije kod dece.

Potencijalni biološki mehanizmi koji mogu da objasne povećanu verovatnoću alergijske astme ili ekcema kod dece čije su majke tokom trudnoće bile izložene dezinfekcionim sredstvima uključuju dejstvo dezinfekcionih sredstava na mikrobiom kože i creva majke (a samim tim i deteta), njihov efekat na imuni sistem (neke hemikalije remete imuni odgovor fetusa), postnatalno izlaganje bebe udisanjem ili dodirom dezinfekcionih sredstava koja su se nataložila na koži majke i slično.

Video: Patronažna sestra otkrila jednostavan trik koji smiruje bebe i pomaže kod grčeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA