≫ 

SZO objavila ažurirani plan o korona virusu za ovu godinu: Ovo su tri moguća scenarija

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateška prilagođavanja koje bi svaka zemlja trebalo da preduzme radi sprečavanja širenja korona virusa, smanjivanja uticaja kovida i završetka globalnog vanrednog stanja

  • 4
WHO, Svetska Zdravstvena organizacija zgrada Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila ažurirani plan o kovidu 19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njen direktor veruje da je najverovatniji onaj da će se ozbiljnost te bolesti vremenom smanjivati.

- Na osnovu onoga što sada znamo, najverovatniji scenario je da će virus koji uzrokuje kovid-19 nastaviti da se razvija, ali će se ozbiljnost bolesti koju izaziva smanjiti vremenom zbog porasta imuniteta dobijenog vakcinacijom i prebolevanjem - rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus, prenosi Rojters.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateška prilagođavanja koje bi svaka zemlja trebalo da preduzme radi sprečavanja širenja korona virusa, smanjivanja uticaja kovida i završetka globalnog vanrednog stanja.

Ipak, šef SZO je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrtnih ishoda mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo da zahteva periodične bustere za osetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, Tedros je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa busteri i nova vakcina neće biti potrebna, ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranije vakcinacije ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora SZO i Tedros veruje da će biti i poslednji.

Prvi plan objavljen je u februaru 2020. na samom početku pandemije.

Video: Više od polovine ljudi u Evropi zaraziće se omikronom u naredna dva meseca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    31. mart 2022 | 07:44

    korona je bila čista laž 100/.

  • Mile

    31. mart 2022 | 08:33

    Hoce Rusi da ih ukinu posto je privatna firma Bil Gejtsa taj SZO a mogle bi i sve antifasisticke zemlje isto da urade !!!

  • Dusan

    31. mart 2022 | 08:11

    Uspeli ste ovoga puta,ali tesko da u buducnosti vam neko veruje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA