"Promenio sam ishranu i sad nemam ekcem": Iskustvo mladića kojem je 1 test rešio problem iz detinjstva

Izmena režima ishrane nekada može da pomogne u saniranju pojedinih zdravstvenih problema

  • 1
Džek Saliven  Vest Hem Jack Sullivan Foto: Profimedia/Elli Birch/IPS/Shutterstock Editorial

Pojava ekcema na rukama, nogama i licu i te kako ume da utiče na samopouzdanje i da osobe koje se bore proitiv ove promene na koži natera da se povuku u sebe.

Ova zapaljenska dermatoza uglavnom je praćena svrabom, a u osnovi je imunološka reakcija pokrenuta različitim alergijama.

Džek Saliven (22), direktor Vest Hema, kaže da mu je test intolerancije promenio život i pomogao da se zauvek reši ekcema.

Test baziran na uzorku krvi za otkrivanje IgG antitela u 220 namirnica može precizno da utvrdi šta potencijalno uzrokuje simptome migrene, nervoze stomaka, bolove u zglobovima, nadimanje…

- Kad sam imao osam godina, pojavili su mi se ekcemi na rukama i potiljku - ispričao je Džek Saliven za britanske medije.

- U jednom trenutku života su se povukli, a onda su iznova buknuli kad sam napunio 17 godina. Odlazio sam kod najboljih dermatologa i svi su mi prepisivali kreme, ali od njih mi je koža samo postala tanja.

Poput većine osoba koje se suočavaju sa ovim zdravstvenim problemom, i Džek je strogo vodio računa o garderobi, kako bi njome prekrio delove tela zahvaćene ekcemom.

Pošto je proizvođač kućnog testa na intoleranciju posetio stadion “London”, Džek je bio zantrigiran da i sam da uradi test krvi. Ispostavilo se da je intolerantan na pirinač, kupus i orašaste plodove. Odlučio je da isporba nov režim ishrane i isključi namirnice na koje je intolerantan.

Rezultat nije izostao - ekcemi su se povukli!

- Ja sam živi dokaz da testovi intolerancije na hranu zaista imaju efekta - deli Džek svoje iskustvo, oduševljen što više ne mora da vodi računa da li će mu garderoba prekriti kritične delove kože pod zapaljenskim procesima.

Kiseli kupus Foto: Shutterstock

S druge strane, nutricionisti upozoravaju da bi poseta lekaru opšte prakse trebalo da bude prvi korak u dijagnostikovanju intolerancije na hranu, te da su kućni testovi opasna zamka za mnoge ljude.

- Sve češće susrećem ljude koji izbacuju čitave grupe namirnica, uvereni da su intolerantni na njih i da će im posle promene režima ishrane zdravstveno stanje biti bolje - kaže za The Sun nutricionista Rajanon Lambert.

- Problem je u tome što su rezultati novih testova na intoleranciju često zasnovani na pseudonauci i shodno tome sugerišu mnogim ljudima da nepotrebno isključuju veće grupe namirnica, što može da ima više štete nego koristi.

Ipak, Džek Saliven tvrdi da se rešio ekcema posle samo tri nedelje otkako je isključio pirinač, kupus i orašaste plodove iz ishrane.

- Pokušao sam da vratim ove namirnice u ishranu, ali se i ekcem vratio. Tad sam shvatio da su one u mom slučaju glavni krivac za promene na koži. Otkako sam prestao da jedem orašaste plodove, kupus i pirinač osećam se poletnije, imam više energije i bolju koncentraciju - kategoričan je Džek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    3. april 2022 | 16:54

    Kakva sjajna engleska medicina i dermatolozi koji godinama nisu znali da lece ekcem. Pa deca znaju da ko ima ekcem odmah bi trebalo da izbaci orasaste plodove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA