Rusi registrovali novi lek protiv kovida-19: Evo kome je namenjen, a ko ne sme da ga pije

Lek je na bazi molnupiravira koji se već primenjuje u Srbiji

  • 0
Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica Ilustracija; Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je još jedan lek protiv kovida-19 na bazi molnupiravira pod nazivom "kovipir".

Kako navode ruski mediji, potvrda o registraciji leka važiće do 1. januara 2023. godine.

"Kovipir" je kontraindikovan u slučaju preosetljivosti na molnupiravir ili bilo koju drugu komponentu leka, za mlađe od 18 godina i za trudnice.

Antivirusni lek "molnupiravir" je u obliku kapsula jačine 200 miligrama i uzima se na 12 sati tokom pet dana. Ovaj lek nove generacije inhibira razmnožavanje određenih RNK virusa, uključujući i SARS-CoV-2 koji izaziva kovid-19.

Predviđen je za lečenje bolesnika u ranoj fazi bolesti kojima nije potrebna terapija kiseonikom, a u riziku su da razviju teške forme kovida-19. U tu grupu spadaju osobe starije od 60 godina, gojazne osobe, dijabetičari, pacijenti sa hroničnim bolestima bubrega, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća ili aktivnom malignom bolešću.

Efekat je najbolji kada pacijent uzme lek u prvih pet dana bolesti, a kako navode proizvođači, "molnupiravir" smanjuje rizik od komplikacija i smrtnog ishoda.

Pre nekoliko dana Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu nazalnu vakcinu protiv korona virusa. Sastoji se iz dve doze i primenjuje se u intervalu od tri nedelje, a mogu je koristiti osobe starije od 18 godina. Direktor Centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg ranije je izjavio da se nazalna vakcina protiv korona virusa pokazala efikasnom protiv omikron soja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA