Odnos visine i obima struka novi pokazatelj zdravlja: Izračunajte da li vam prete najčešće bolesti

Savršena formula za dobro zdravlje je tako jednostavna

  • 1
Teretana, devojka, vežbanje Foto: Shutterstock

Postoji mnogo formula kojima se lekari služe kada je reč o našem zdravlju. Najjednostavnija stiže iz Velike Britanije i veoma je jednostavna - trebalo bi podeliti visinu sa obimom struka.

Ukoliko cifra premašuje broj dva, rizik od najčešćih bolesti postoji. Ako je, pak, manja od toga, rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i visokog pritiska opada.

Odavno već slušamo da broj kilograma nije pokazatelj našeg zdravlja, već da bi tu ulogu trebalo dodeliti obimu struka. Britanci su to sada i ozvaničili. Njihovi stručnjaci podsećaju da je previše masti u središnjem delu tela u vezi sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Iz britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje poručuju da bi ljude trebalo ohrabriti da mere odnos visine i struka kako bi na vreme uočili da li postoji rizik da se razbole od najčešćih bolesti današnjice.

Oni, takođe, ističu da žene čiji je obim struka veći od 80 centimetara i muškarci čiji je obim struka veći od 94 centimetra imaju veću verovatnoću da će tokom života dobiti zdravstvene probleme povezane sa gojaznošću.

Dr Pol Krisp kaže da su ažurirane smernice jednostavan i efikasan način da ljudi upravljaju svojim zdravljem, te da mogu da zatraže lekarski savet i pomoć čim uoče da su premašili broj dva u odnosu između visine i težine.

Video: Anđela ima dijabetes od svoje osme godine: Vodim sladak život, sa dijabetesom se živi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA