≫ 

Hrana koja pogoršava prolećni umor: Ove namirnice bi trebalo da izbegavate

Promena godišnjih doba deluje na kompletan organizam

  • 0
Zevanje, posao, pospanost, umor Foto: Shutterstock

Proleće je vreme prilagođavanja organizma novim vremenskim uslovima. Oscilacije u temperaturi, vazdušnom pritisku i količini padavina utiču na naše fiziološko stanje.

Promena godišnjih doba deluje na kompletan organizam ljudi koji se često žale na osećaj umora, nedostak energije, iscrpljenost...

Ipak, za oslabljen imunitet i pomenute simptome ne mora isključivo biti odgovorna ova promena, a to dokazuju i brojni nutricionisti koji često ukazuju na važnost zdrave i izbalansirane ishrane.

Nutricionisti se slažu da ove namirnice i sastojci u njima mogu da budu odgovorni za hronično osećanje umora i lošeg raspoloženja.

Industrijski prerađena hrana

Stručnjaci se slažu da industrijski obrađena hrana ima nekoliko loših efekata na zdravlje. Što je veći sadržaj jednostavnih ugljenih hidrata u obroku, to će energija češće naglo padati u toku dana.

Savet je da izbegavate hranu kao što su skrob, bele mahunarke, ulje i šećer.

devojka, dijeta, ishrana zdrava ishrana Foto: Freepik

Grickalice

Baš kao što prerađena hrana garantuje energetski pad, slatkiši sadrže slične sastojke koji imaju slično dejstvo. Držite se dalje od slatkiša i grickalica - bolji izbor je sveže voće.

Rafinisani šećer

Konzumiranje šećera dovodi do toga da nivo glukoze u krvi raste, što izaziva niz simptoma, uključujući umor i loše raspoloženje. Šećer ne sadrži vitamine, minerale, proteine ili vlakna, tačnije, uopšte nema hranljivih vrednosti.

Kod osoba koje konzumiraju puno šećera, može da se primeti nadutost u licu, bubuljice, crvenilo kože, ali i česte promene raspoloženja, kao i padovi energije.

Rafinisani šećer remeti nivo glukoze u krvi i crpi svu energiju, menja nam raspoloženje i vodi ka poremećaju sna.

Video: Paklena bodibilding dijeta koja treba da istopi suvišnu mast sa tela za 16 nedelja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA