≫ 

Veza između pojave tromba kod vakcinisanih i nevakcinisanih: Poznato ko je u većem riziku

Nasledna trombofilija povećavala je rizik od venske tromboze posle infekcije novim korona virusom

  • 4
Doktor, lekar, medicinska pomoc, pregledm kontrola lekara, pacijenti bolnica Foto: Shutterstock

Osobe koje imaju blagi oblik kovida-19 i navikle su da mnogo hodaju u većem su riziku od venske tromboze u odnosu na one koje su izbegle infekciju novim korona virusom, pokazali su rezultati nove studije u Velikoj Britaniji.

Broj ovakvih pacijenata je u stalnom porastu širom sveta i važno je identifikovati one kojima bi koristila profilaktična antikoagulacija kako bi se izbegle komplikacije poput plućne embolije.

U studiji koja je trajala mesec dana učestvovali su pacijenti sa blažim oblikom kovida-19. Ova grupa je upoređena sa grupom koja se nije zarazila novim korona virusom. Urađene su multivarijantne statističke analize koje su uzimale u obzir starost, pol, nacionalnost, socioekonomski status, gojaznost, vakcinalni status i naslednu trombofiliju.

Utvrđeno je da je infekcija virusom SARS-CoV-2 povezana sa skoro 20 puta povećanim rizikom od venske tromboze. Rizik je bio mnogo veći za nevakcinisane i značajno smanjen za potpuno vakcinisane pacijente.

Stariji učesnici imali su veći rizik od venske tromboze, a utvrđeno je, takođe, i da su muškarci u većem riziku od žena. Gojazni ljudi su bili u većem riziku da dobiju vensku trombozu u odnosu na one koji nemaju višak kilograma.

Povezanost između venske tromboze i statusa vakcinacije nije pronađena kod osoba koje se nisu zarazile novim korona virusom. Nasledna trombofilija povećavala je rizik od venske tromboze posle infekcije novim korona virusom.

Video: Piju krv, ali i leče: Uz pomoć pijavica se nekada snižavao visok krvni pritisak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zenzo

    13. april 2022 | 13:18

    Potpuno vakcinisani su u najvećoj opasnosti od ugruška, samo je vama novinarima to zabranjeno napisati.

  • haj

    13. april 2022 | 13:31

    polako za koju godinu videče ovi vakcionisani šta če hi snač

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA