UMOS: Napredak u lečenju karcinoma pluća u Srbiji očigledan

Napredak u lečenju karcinoma pluća, najsmrtonosnije maligne bolesti danas je veoma očigledan, i naša sredina neće zaostajati za drugim evropskim zemljama ni u znanju niti u kliničkoj praksi kada je molekularno ciljana ili imunoterapija u pitanju, zaključak je učesnika Četvrte UMOS škole o karcinomu pluća koja se danas i sutra održava u Beogradu u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS)

  • 2
UMOS škola o karcinomu pluća Foto: Vojislav Lepojević

Na sesijama UMOS škole na kojoj su moderirali dr Davorin Radosavljević, dr Bojan Zarić i dr Jelena Spasić, razgovaralo se, između ostalog, o molekularno ciljanoj terapiji EGFR mutiranog i ALK pozitivnog nemikrocelularnog karcinoma pluća (NSCLC), imunoterapiji kod sitnoćelijskog karcinoma pluća, kao i o primeni imunološke terapije kod lokalno odmaklog i metastatskog NSCLC, kao i praktičnim aspektima primene u praksi novih lekova.

Upravo razgovor o ovim važnim temama, kao i nastavak edukativnih aktivnosti UMOS-a, usled velike istraživačke aktivnosti u oblasti karcinoma pluća, Dr Davorin Radosavljević, ko-moderator Škole, predsednik UMOS i direktor Klinike za medikalnu onkologiju IORS vidi kao jedan od veoma važnih sredstava u borbi protiv najmasovnije maligne bolesti.

UMOS škola o karcinomu pluća Foto: Vojislav Lepojević

-Veliku prednost ovakvih sastanaka vidim u interaktivnom učešću oko 200 polaznika i predavača, sa ciljem da se rasprave sva bitna pitanja, pre svega selekcije pacijenata i kliničke upotrebe novih lekova. Napredak u lečenju karcinoma pluća je danas veoma očigledan, i naša sredina ne treba i neće zaostajati za drugim evropskim zemljama ni u znanju niti u kliničkoj praksi, kada je molekularno ciljana ili imunoterapija u pitanju - istakao je Radosavljević.

Da su ovakvi stručni skupovi veoma važni imaju u vidu dinamičan razvoj terapije karcinoma pluća, saglasan je i dr Bojan Zarić, ko-moderator, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i načelnik odeljenja u Institutu za plućne bolesti Vojvodine koji kaže da je ovogodišnja UMOS škola karcinoma pluća prvi veliki sastanak u Srbiji nakon dvogodišnje pauze.

UMOS škola o karcinomu pluća Foto: Vojislav Lepojević

-Verujem da ćemo kao ekspertski tim uspeti da kolegama prenesemo stečeno znanje i značajno doprinesemo poboljšanju ishoda lečenja, ovog, još uvek najsmrtonosnijeg karcinoma i kod nas i u svetu. Rezultati istraživanja sprovedenih od strane naših timova u saradnji sa svetskim stručnjacima u poslednjih nekoliko godina doveli su do revolucije u lečenju karcinoma pluća, a ovaj skup najbolji je način da ova postignuća podelimo sa što širom stručnom javnošću - rekao je Zarić.

UMOS škola o karcinomu pluća organizuje se četvrti put za redom i bavi se temom molekularno ciljane terapije i imunoterapije, dok su se proteklih godina, razmenjivala znanja i iskustva o sistemskom lečenju odmaklog karcinoma pluća, preporukama i praksi o lečenju ove bolesti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA