Rana dijagnostika je ključna za oporavak od postkovida: Analize koje je poželjno uraditi

Pored lekarskog pregleda, osobe koje su preležale teži oblik zaraze virusom SARS-CoV-2 trebalo bi da urade dodatne analize tri meseca posle akutne infekcije

  • 3
žena maska korona Foto: Pixabay

Postkovid sindrom predstavlja veliki izazov za zdravstvene sisteme širom sveta.

Sve je više onih koji su preležali teži oblik infekcije različitim sojevima novog korona virusa, a koji ni mesecima po dobijanju negativnog testa ne mogu da se oporave.

Kada simptomi potraju duže od tri meseca posle akutne infekcije, neophodno je uraditi dodatne analize i preglede. Naime, toliko vremena potrebno je organizmu da se oporavi od infekcije bilo kojim virusom. Ukoliko se to ne dogodi, a simptomi potraju, odlazak kod lekara je neophodan.

Najčešći simptomi postkovida su kratak dah, uporni kašalj, umor, aritmija, bol u stomaku, bol u grudima, glavobolja, problemi sa spavanjem, bol u zglobovima i/ili mišićima, dijareja, vrtoglavica, osip, moždana magla i izmenjena čula ukusa i mirisa.

Posebna pažnja usmerena je na srčane i plućne bolesnike, za koje je osmišljen paket analiza i pregleda posle preležanog kovida-19.

Pored kliničkog pregleda, pacijenti bi trebalo da urade i opsežnija ispitivanja koja podrazumevaju kompletnu krvnu sliku, CRP, kao i vrednosti kreatinina, natrijuma, kalijuma, feritina, D dimera, IgG-a, ali i rendgenski snimak pluća i ultrazvuk srca.

Brojni izveštaji iz sveta pokazali su da infekcija novim korona virusom može da uzrokuje srčani zastoj ili miokarditis, ali i oštećenje bubrega i jetre, kao i okoštavanje. Zbog toga su analize tri meseca posle preležane infekcije od ključne važnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    18. april 2022 | 18:19

    Sve je to super, ali dolazimo do momenta gdr pored osiguranja sve ovo moramo da platimo privatno..a to nije malo novca..tuzno zaista

  • X

    18. april 2022 | 20:24

    Sad krivite lost kovid za ono sto je unistila VAKCINACIJA ?!??! HAHAH

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA