≫ 

Kontraceptivna pilula koja se uzima neposredno pre odnosa mogla bi biti realnost

Prema preliminarnom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Sexual & Reproductive Health, pilula koja kombinuje dva postojeća leka ima potencijal da spreči trudnoću ako je osoba uzme neposredno pre odnosa

  • 1

Pilula za kontracepciju koja se uzima neposredno pre odnosa uskoro bi mogla da postane stvarnost. Prema preliminarnom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Sexual & Reproductive Health, pilula koja kombinuje dva postojeća leka ima potencijal da spreči trudnoću ako je osoba uzme neposredno pre odnosa.

U maloj studiji od devet žena, naučnici su svakoj dženi u periodu ovulacije dali pilulu koja je sadržala ulipristal-acetat i meloksikam. Ulipristal-acetat je aktivni lek koji se koristi i za pilule za dan posle.

Meloksikam je nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAID) koji može da smanji bol i otok. Obično se nalazi u lekovima za ublažavanje bolova, ali istraživači su takođe otkrili da može poremetiti ciklus ovulacije.

Istraživanja sugerišu da osoba ima veće šanse da zatrudni tokom ovulacije, pa su istraživači želeli da vide da li ova kombinacija lekova može da deluje tokom te određene faze menstrualnog ciklusa. Da bi to uradili, istraživači su ženama između 18 i 35 godina, za koje se smatralo da su zdrave, sa urednim menstrualnim ciklusom, dali pilulu koju su testirali.

žena, devojka, bolnoca, lekar, pacijent, doktor Foto: Freepik

Otkrili su da je šest od devet žena koje su proučavali imalo poremećaj ovulacije, a osam žena je ispunilo kriterijume za nepotpunu ovulaciju, što znači da jajna ćelija nije izašla iz njihovih jajnika u matericu, tako da ne mogu da zatrudne.

Prema istraživačima, njihovi nalazi sugerišu da je ova nova pilula najpoznatiji lek za zaustavljanje uspešne ovulacije, ali bi trebalo uraditi opsežnije studije i testove bezbednosti.

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    4. maj 2022 | 11:02

    Ha ha...a koliko pre,jer planovi mogu i da se izjalove???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA