Nova nada za lečenje visokog krvnog pritiska: Dve injekcije godišnje umesto lekova svakog dana

Hipertenzija je vodeći uzrok srčanog i moždanog udara, a lekari je često nazivaju tihim ubicom, jer daje simptome tek pošto vitalni organi budu oštećeni

  • 2
Merenje pritiska Foto: Shutterstock

Svaka druga osoba u Srbiji boluje od povišenog krvnog pritiska, a oko 34 odsto svakodnevno pije terapiju. Slična je situacija i u svetu, a procene su da će do 2025. godine čak 60 odsto ljudi na planeti bolovati od hipertenzije i morati da uzima lekove svakog dana.

Stručnjaci sa Univerziteta Queen Marry u Londonu testiraju injekciju za lečenje visokog krvnog pritiska koja se daje samo jednom u šest meseci, a koju prima 630 volontera.

Ukoliko ispitivanje bude pokazalo da je injekcija bezbedna i efikasna, kod pacijenata sa visokim rizikom ova injekcija svakako će promeniti tok lečenja hipertenzije. Kako je najavljeno, istraživanje će trajati tri godine.

Lek u obliku injekcije koji je napravljen u Sjedinjenim Američkim Državama deluje tako što cilja ključni hormon koji proizvodi jetra.

- Ovo uzbudljivo ispitivanje moglo bi da promeni tok lečenja mnogih pacijenata koji boluju od hipertenzije - kaže profesor Nileš Samani, medicinski direktor Fondacije za srce u Velikoj Britaniji.

- Mnogi pacijenti svakodnevno moraju da piju tablete kako bi sprečili srčani ili moždani udar. Studija će utvrditi da li injekcija koja se dobija dva puta godišnje može dovoljno da snizi krvni pritisak tokom dužeg perioda. Ako ispitivanje bude dalo pozitivne rezultate, injekcija može da bude odlična alternativa lekovima.

Visok krvni pritisak je najveći inicijator srčanih bolesti i moždanog udara. Poznat je kao “tihi ubica”, jer ne daje simptome i u najvećem broju slučajeva biva otkriven tek kada već ošteti vitalne organe. Hipertenzija može da izazove gubitak vida, demenciju, srčanu insuficijenciju, aneurizmu i bolest bubrega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA