Posledica neadekvatno lečenih urinarnih infekcija može biti i neplodnost: Reagujte na vreme

U razgovoru sa prof. dr Zoranom Džamićem, specijalistom urologije, redovnim profesorom Medicinskog fakulteta u Beogradu i Direktorom Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, razgovaramo o planetarnom problemu - urinarnim infekcijama, o posledicama po zdravlje neadekvatno lečenih urinarnih infekcija i o mogućim opcijama za ublažavanje tegoba kod infekcija mokraćnih kanala i bešike

  • 0
prof. dr Zoran Džamić, specijalista urologije

prof. dr Zoran Džamić, specijalista urologije/ Foto: Lična arhiva

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou širom sveta se prijavljuje između 150 i 180 miliona infekcija urinarnog trakta.

  • Ko je u riziku od urinarnih infekcija?

Kada govorimo o polovima, ženska populacija prednjači prevashodno zbog same anatomije urinarnog trakta, odnosno zbog kratke mokraćne cevi koja je duga 2 do 4 cm i zbog mogućnosti lakog uzlaznog ulaska infekcije u donje, a potom i gornje partije urinarnog trakta. S druge strane, ranije stupanje u seksualne odnose i prisustvo Hlamidije, Mikoplazme i Ureaplazme, dominantnih prenosnika seksualnih infekcija, vremenom postaju uzroci za nastanak hroničnih urinarnih infekcija. Broj urinarnih infekcija se iz godine u godinu povećava. Neadekvatnim lečenjem nekomplikovane urinarne infekcije prelaze u komplikovane. Jedna od posledica je svakako i neplodnost u mlađoj i srednjoj dobi koja je sve češće prisutna. Dugoročne posledice se takodje mogu javiti i kod starije populacije, a ogledaju se pre svega u ponavljanim infekcijama koje je sve teže leče standardnim antibioticima.

Izazivač urinarnih infekcija je Ešerihija, ali i druge bakterije i gljivice - Uzročnik infekcija je najčešće bakterija Escherichia Coli, ali i druge Gram pozitivne i Gram negativne bakterije i gljivice iz roda Candida, kao i mikroorganizmi Hlamidija, Mikoplazma i Ureaplazma. Sve ove bakterije i gljivice mogu da prave nekomplikovane i komplikovane urinarne infekcije, sve u zavisnosti od imunološkog stanja samog organizma i od dužine izloženosti. Starija populacija pacijenata je naročito podložna bakterijama koje uzrokuju infekcije mokraćnih kanala i bešike.

  • Kako prepoznati urinarnu infekciju?

Simptomi nekomplikovanih infekcija mokraćne bešike su vezani za poremećaj mokrenjapeckanje pre i posle mokrenja, učestalo i hitno mokrenje, raspršavanje mlaza tokom mokrenja, kapanje na kraju mokrenja itd. Kod nekomplikovanih infekcija mokraćne bešike nikada nije povišena telesna temperatura, a ukoliko se ona javi, znak je komplikovane infekcije gornjih puteva, poput zapaljenja bubrega ili najtežeg stanja urosepse. Vrlo često kod mladih žena simptomi nastaju neposredno posle seksualnog odnosa, tzv. Honeymoon cistitis (cistitis medenog meseca).

Nekomplikovani cistitis kod žena koji se karakteriše čestim ponavljanjem infekcija, ne posebnom teškom kliničkom slikom, ali i pored toga odsustvovanje sa posla 2-4 dana tokom aktivnih tegoba. Kada to pomnožite sa brojem žena koje jedanput u životu imaju bar jednu epizodu urinarne infekcije, a preko 50% njih imaju rekurenciju (infekcije koje se ponavljaju ), onda to postaje planetarni problem, i zbog toga je vrlo bitno da kažemo da i nekomplikovane urinarne infekcije treba adekvatno lečiti, jer u suprotnom prelaze u komplikovane, što otežava i produžava proces izlečenja.

Naturoplex

Foto: Promo

  • Kako postupati u slučaju ponavljanih urinarnih infekcija?

Kod žena u reproduktivnom periodu koje su sklone infekcijama, ili simptomima koji se javljaju nakon seksualnog odnosa, ali i kod žena nakon menopauze koje imaju česte ponavljane infekcije mokraćne bešike, osim adekvatne terapije, važno je sprovoditi opšte mere prevencije koje žene već dobro poznaju. Korišćenje prirodnih preparata poput Naturoplex® tableta, higijena, ali isto tako poznavanje sopstvenog organizma i njegovog imunološkog statusa u određenim periodima tokom meseca je izuzetno važno. Zbog toga je u periodima ovulacije i menstruacije potreban poseban oprez, čuvanje od hladnoće i pada imuniteta.

Primena preparata Naturoplex® na početku svih ovih stanja je opravdana i može pomoći, bez bojazni, jer nisu prijavljeni neželjeni efekti. 

U kliničkim studijama koje su obuhvatale značajan broj pacijenata dokazano je da kombinacija 5 biljaka iz Naturoplex® tableta samostalno ili u kombinaciji sa antibioticima može pomoći kod nekomplikovanih infekcija mokraćnih kanala i bešike. Naturoplex® deluje kod Ešerihije i drugih bakterija i gljivica tako što zaustavlja razmnožavanje i njihovo vezivanje za urinarne puteve. Dodatno, upotreba ovog biljnog proizvoda podstiče izmokravanje, čime se ispiraju mokraćni kanali što doprinosi eliminaciji E.Coli sa sluzokože.

Naturoplex® pomaže na način da ublažava tegobe već na početku primene, pomaže bržem oporavku od infekcije i doprinosi smanjenju broja ponavljanja urinarnih infekcija.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA