Soj salmonele povezan sa popularnim slatkišima otporan je na antibiotike

Deca koja su zaražena opasnom bakterijom žalila su se na bolove u stomaku, akutnu groznicu, povraćanje i krvave dijareje

  • 1
Bolesno dete bolnica Ilustracija; Foto: Shutterstock

Soj salmonele koji se dovodi u vezu sa prijavljenim slučajevima trovanja ovom bakterijom i pojedinim popularnim "Kinder" proizvodima otporan je na antibiotike, navode u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), pozivajući se na analize Agencije za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije.

SZO je saopštila da je 151 slučaj salmonele koji se dovodi u vezu sa popularnim slatkišima za sada identifikovan u 11 zemalja, a da je skoro 90 odsto slučajeva povezanih sa zarazom salmonelom bilo kod dece mlađe od 10 godina.

Reč je o proizvodima sa rokom upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. Kao meru predostrožnosti, "Ferero" je povukao proizvode i ljudima se savetuje da ih ne jedu.

Simptomi koji ukazuju na zarazu salmonelom kod mališana su počinjali između šest sati i 72 sata posle konzumiranja čokoladnih proizvoda. Bolest može da traje do nedelju dana i uključuje akutnu groznicu, krvavu dijareju, povraćanje i bolove u stomaku, na šta su se mališani najviše i žalili. Prema analizama Agencije za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije, soj salmonele otporan je na šest vrsta antibiotika.

U nedostatku antibiotika lekarima se sugeriše da koriste preparate za korekciju poremećaja ravnoteže elektrolita i rehidratacije.

Salmonela otporna na antibiotike nije problem sa kojim se čovečanstvo susreće prvi put. Nekoliko novih opasnih sojeva pojavilo se poslednjih decenija, a zdravstvene organizacije širom sveta pomno prate ovaj trend kao značajan rizik po javno zdravlje.

Prema studiji iz 2019. godine objavljenoj u časopisu Lanset, procenjeno je da se 1,27 miliona smrtnih slučajeva u svetu može pripisati bakterijskim infekcijama koje su otporne na postojeće antibiotike.

U prethodnom periodu u Srbiju nisu uvožena Kinder jaja sporne serije "Kinder Surprajz" ("Kinder Suprise") koja "Ferero" proizvodi u Belgiji, a našla su se na tržištu Velike Britanije i dovode se u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele u Velikoj Britaniji, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva ističu da njihova granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla i da će se u narednom periodu pojačati kontrola spornih "Ferero" proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    27. april 2022 | 19:52

    ne kupovati nista vise od te firme to je sve namerno uradjeno da zaraze decu treba da se zatvore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA