≫ 

Naučnici predviđaju hiljade novih prenosa virusa preko slepih miševa, kao posledicu klimatskih promena

Opasnost će biti najveća u gusto naseljenim područjima

  • 8
Slepi miš foto: pixabay.com

Prema stavovima Svetske zdravstevne organizacije, epidemija korona virusa 2020. godine nastala je prenosom virusa sa slepog miša. Danas naučnici upozoravaju na hiljade novih prenosa jer toplija klima tera slepe miševe u nova područja.

Očekuje se čak 15.000 prenosa virusa između različitih vrsta do 2070. godine, uglavnom zbog slepih miševa koji se kreću u nova, toplija područja. Smatra se da će sve toplija klima oterati mnoge životinjske vrste na nove lokacije, na koje će odneti sa sobom njihove parazite i patogene, i „povećati rizik od pojave zaraznih bolesti koje će preći sa životinja na ljude u narednih 50 godina“, predviđaju naučnici.

Tokom kretanja neke vrste će po prvi put početi da dolaze u kontakt jedne sa drugima, a opasnost će biti najveća u gusto naseljenim područjima, kao što su tropska Afrika i jugoistočna Azija.

Recenzirani časopis "Nature", koji je objavio studiju, veruje da je među prvima koji su procenili kako bi globalne promene mogle da stvore „buduće žarište“ za deljenje virusa i bolesti u nastajanju.

Istraživači, predvođeni Kolinom Karlsonom sa Univerziteta Džordžtaun modelirali su način na koji bi se sisari mogli kretati kada se svet zagreje za dva stepena Celzijusa do 2070. godine. Njihova trenutna staništa će postati previše vruća.

Oni očekuju najmanje 15.000 novih prenosa virusa između vrsta, uglavnom vođenih slepim miševima, koji često nose viruse za koje postoji velika verovatnoća prenosa i na ljude.

Naučnici i vlade širom sveta slažu se da bi svet trebalo da pokuša da ograniči zagrevanje na 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa, kako bi se izbegao najgori klimatski slom - iako neke uticaje nećemo moći izbeći.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Royal

    28. april 2022 | 11:42

    A, zašto baš i samo preko slepih miševa, zar ostale životinje ne mogu da prenose virus..

  • Vuk

    28. april 2022 | 12:34

    Sve je Amerika i Bil Gejts spremili, vakcinu su odmah napravili, ZA SEBE, samo se čeka momenat. Po nekim procenama do 2050 treba da nestane pet milijardi ljudi.

  • Neko iz mase...

    28. april 2022 | 11:49

    Treba ih unistiti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA