≫ 

5 namirnica koje na zdrav način podižu nivo serotonina: Hrana koja vraća radost

Pored fizičke aktivnosti na otvorenom i boravka na suncu, nivo hormona sreće može se podići i pametnim izborom namirnica

  • 0
Orašasti plodovi, lešnik, badem, crna čokolada Foto: Pixabay

Prolećni umor često je praćen promenama raspoloženja na koje utiču hormoni koji se proizvode u moždanoj kori, crevima i nadbubrežnim žlezdama.

Hormon sreće serotonin pomaže u prenošenju nervnih impulsa i proizvodnji melatonina. Kad organizmu nedostaje serotonin, brže se ljutimo, imamo probavne smetnje, osećamo žudnju za ugljenim hidratima, razdražljivi smo, prag tolerancije na bol je niži…

Postoje zdravi i nezdravi načini za podizanje nivoa serotonina. U nezdrave spadaju konzumiranje cigareta, alkohola i/ili hrane bogate prostim šećerima; ove navike mogu brzo da podignu nivo hormona sreće, ali ako se dugoročno sprovode proizvode veću štetu nego korist.

S druge strane, postoje i zdravi načini za podizanje nivoa serotonina, kao što su fizička aktivnost na otvorenom, sunčanje, intimnost sa voljenom osobom, ali i konzumiranje pojedinih namirnica.

1. Crna čokolada

Namirnice bogate šećerom brzo podižu nivo serotonina, ali u isto vreme brzo podižu i nivo šećera u krvi. Crna čokolada sadrži manji procenat šećera u odnosu na mlečnu, a jedinjenja poput flavanola i procijanidina povoljno deluju na raspoloženje i ujedno mogu da smanje upale u organizmu.

2. Ćuretina

Triptofan je aminokiselina koju naše telo koristi za proizvodnju serotonina. Ćuretina je bogata ovom aminokiselinom, pa nutricionisti preporučuju da je uvrstite u ishranu.

3. Orašasti plodovi i semenke

Pored toga što su puni zdravih masnoća, orašasti plodovi i semenke podižu nivo energije. Sirovi bademi, orasi, suncokret i semenke bundeve, kao i lešnici, mogu da budu sjajni saveznici u postizanju dobrog raspoloženja. Pazite samo da ne preterate sa količinom, pošto su veoma kalorični.

4. Jogurt i sir

Mlečni proizvodi su dobar izvor triptofana. Ukoliko ste ljubitelj jogurta i tvrđih sireva, upravo ova kombinacija može da vam vrati osmeh na lice.

sir kačkavalj foto: pixabay.com

Tvrđi sirevi su pravi rudnik triptofana, a jogurt uz triptofan sadrži i probiotike koji mogu da uravnoteže bakterije u našim crevima.

5. Banane

Mnogima omiljeno voće podstiče proizvodnju triptofana, sadrži vitamine A, C, K i B6 koji su uključeni u sintezu i metabolizam neurotransmitera, a kombinacija šećera i vlakana organizmu obezbeđuje snagu i energiju.

Za još delotvorniji učinak napravite voćnu salatu od banana, bobičastog voća i ananasa - raspoloženje će vam se brzo vratiti.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA