≫ 

Zbog čega bi svaka kuća trebalo da ima čuvenu biljku: Za šta se sve koristi čuvarkuća

Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njenih izdanaka

  • 2
Čuvarkuća Foto: Shutterstock

Čuvarkućin naziv na latinskom, sempervivum tectorum, znači živeti večno. I samo ime predstavlja sposobnost preživljavanja i pod različitim uslovima, ali i mesto gde se oba biljka najčešće može naći - na krovovima kuća.

Lekovita svojstva čuvarkuće su posledica jabučne i mravlje kiseline. Deluje slično aloe veri. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu i pomenute kiseline. Novija istraživanja su pokazala da sadrži i flavanoide, ugljene hidrate i polisaharide.

Ima antiupalna, antioksidansna, umirujuća i diuretička svojstva. Oblici u kojima se koristi su sok, obloge (maske), masti, tinkture, čaj, ili kao kombinacija uz dodatak meda.

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a pre unutrašnje upotrebe trebalo bi konsultovati fitoterapeuta ili alergologa, posebno ako ste skloni alergijama.

Ova biljka je svoju primenu pronašla u narodnoj medicini, a moderna istraživanja su usmerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje delovanje na imunološki sistem, kao i lečenje kancerogenih oboljenja.

Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njenih izdanaka. Ona je veoma otporna biljka koja se može uzgajati u saksijama ili na otvorenom.

Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gde god da je posadite nećete pogrešiti, dobićete divan ukras, a uz to i lek za prvu pomoć. Interesantno je i to da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja.

To je posledica njene visoke otpornosti na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u ekstremnim zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine.

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸 🇷🇺 Srbija

    1. maj 2022 | 10:23

    Kod upale srednjeg uha je najbolji lek, bolji je od bilo kog antibiotika i najbrze deluje. U najgorem slucaju u roku 24 sata bol u usima prestaje i nakon 2-3 dana dolazi do potpunog saniranja upale!Koristi se tako da se uzme jedan list cuvarkuce i prepolovi na pola zatim se iscjedi prstima u uho kap dve njenog ekstrata u uho ( u zavisnosti koliko se uspije iscediti) 5-10 minuta drzi se u uhu da sto bolje sok obuhvati unutrasnje delove uha i posle tog se okrene na drugu stranu da izidje iz uha sve!Vec nakon pola sata se oseca poboljsanje a ako je pocetak upale za 2 sata moze da prestane bol….!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA