≫ 

5 vrsta namirnica koje pomažu u borbi protiv stresa: Jednoj je sezona upravo počela

Pravilna ishrana je od velike važnosti kada je u pitanju borba sa "bolešću savremenog čoveka"

  • 2
Dijeta, ishrana, hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Stres je okidač za mnoge bolesti, a ako je hroničan, ugrožava i bela krvna zrnca, što znači da je telo podložnije za viruse i bakterije. U borbi sa stresom značajan saveznik je i ishrana, odnosno namirnice koje unosite.

Pravilna ishrana je od velike važnosti kada je u pitanju borba sa "bolešću savremenog čoveka", a ovo su namirnice koje će vam pomoći u apsorpciji stresa.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće prepuno je vlakana, vitamina i minerala.Jagode, borovnice, maline i kupine sadrže antioksidante koji se nazivaju antocijanini, a koji štite nerve i dobri su u borbi sa stresom.

2. Masne vrste ribe

Masne vrste ribe poput sardine, skuše i lososa bogate su omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, koji su u prvoj liniji odbrane protiv stresa. Ne samo da su značajne za funkcionisanje mozga, već vam mogu pomoći i u borbi sa hroničnim stresom.

Postoje i studije koje potvrđuju vezu manjka omega-3 masti i povećanog nivoa depresije i anksioznosti.

3. Brokoli

Brokoli je veoma bogat magnezijumom, vitaminom C i folatima koji su dobri saveznici u borbi protiv lošeg raspoloženja.

Ovo povrće veoma je poželjno u jelovniku, jer njegov sastojak sulforafan snižava loš holesterol i krvni pritisak, a pokazalo se da ima snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Brokoli Foto: Pixabay.com

4. Blitva

Jeftina namirnica, dostupna skoro tokom cele godine, mogla bi da bude moćan borac protiv stresa. Procenjuje se da oko 150 grama blitve sadrži oko 36 odsto magnezijuma, koji ima veoma bitnu ulogu u odgovoru našeg organizma na hronični stres.

Nizak nivo ovog minerala dovodi se u vezu sa stanjima kao šti su anksioznost i napadi panike. Uporni stres snižava nivo magnezijuma u našem telu, a neka čorbica od mlade blitve mogla bi da bude pravi izbor posle dugog i stresnog dana.

5. Jaja

Jaja su prirodni izvor više vrsta vitamina, minerala, amino-kiselina i antioksidanata nepohodnih da daju pravi odgovor na stres. Žumance je posebno bogato holinom, nutritijentom kog ima samo u nekoliko vrsta hrane. Smatra se da holin pomaže kontrolisanje gradnje holesterola.

Od pomoći je i prilikom odašiljanja nervnih impulsa, naročito onih koji se u mozgu koriste za formiranje pamćenja. Holin je, navode istraživači, borac protiv gubitka pamćenja u poznijim godinama.

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    5. maj 2022 | 19:53

    Poznato je da je stres okidac mnogih bolesti danasnjice. Sve ove nabrojane namernice vecinom svi koristimo u ishrani da bi hrana bila kvalitetna i raznovrsna. Ali i pored ovih namernica mi sami moramo raditi na tome kako da se izborimo sa stresom, koji lose utice na sam kvalitet zivota. Koristeci vitamine, minerale i suplemente narocito reishi kapsule i hericium koje pomazu nasem organizmu da se sa svim bolestima i poteskocama izborimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA