Prof. dr Delić: Decu ne napada misteriozni, već akutni hepatitis

Akutni hepatitis je zapravo zapaljenje jetre, gde se oštećuju ćelije tkiva jetre zvane hepatociti

  • 1

Misteriozni hepatitis hara Evropom i danima puni novinske stupce, a da li je zaista reč o nepoznatom oboljenju, kako da ga prepoznamo i na koji način da zaštitimo decu,  objasnio je prof. dr Dragan Delić.

- Nije to misteriozni hepatits, nego akutni. Akutni hepatitis je zapravo zapaljenje jetre gde se oštećuju ćelije tkiva jetre zvane hepatociti -kaže dr Delić.

On dodaje da jetru mogu ošteti virusi i da gotovo da nije video lek koji nije oštetio jetru.

- Uzrok oštećenja mogu biti i autoimune kao i metaboličke bolesti. Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj koji sada uzrokuje bolest kod dece je još nepoznat – kazao je dr Delić gostujući u emisiji "Uranak", na TV K1.

- Nije to za nas ništa novo, prvi put smo se sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još davne 1995. godine. Znamo za to. Najviše liči na virusno oštećenje, ali brojna su istraživanja u toku i kod nas, i u Evropi, i u svetu. Pokušavamo da dokažemo koji je to virus - objasnio je on.

Profesor Dragan Delić je kazao da se sa akutnim hepatitisom susreće redovno u svojoj praksi.

- Od šest do osam odsto pacijenata na mom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka. Enigma je o kom je virusu reč. Govori se mnogo u medijima da je reč o adenovirusu koji nam je poznat, on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, ali i putem vode, u bazenu.

Najčešće obolevaju predškolska ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperaturu i uvećanje žlezde. Može, međutim, da izazove i upalu mozga, pluća, kao gastroenteritis koji prate povraćanje i dijareja. Da li se ovaj virus promenio, jer do sada nije imao osobinu da oštećuje jetru, još uvek se ne zna, kao ni to da li se možda pojavio neki novi virus – kazao je dr Delić.

Oštećenja jetre najčešće protiču neprimetno

Mnogi hepatitise preleže bez simptoma, a opasno je ako ostanu posledice.

- Ne daju svi virusi hroničnu bolest jetre, ali bolest koja traje duže od šest meseci ostavlja za sobom oštećenja. Virus ostane u jetri, razmnožava se i daje hroničnu bolest, iako jetra ima moć regeneracije i veliku zalihu ćelija. Često nam se dešava da pacijenti sa hepatitisom dođu u bolnicu sa cirozom, a da nisu ni znali da imaju hepatitis. Moj savet zato je uvek da se jednom godišnje uradi rutinska analiza krvi. To savetujem i kolegama iz primarne zdravstvene zaštite, da pacijente upute na proveru biohemijskih parametara u krvi.

To su pre svega jetrini enzimi AST i ALT. Kod akutnog hepatitisa ove vrednosti budu povišene od 10 do 15 puta. Potom je potrebno proveriti transaminaze, gama-gt, alkalnu fosfatazu. Ako je neki od parametara povišen, to je prvi znak da se nešto dešava – kazao je  profesor Delić.

dete i majka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

On je dodao da oko 60 odsto pacijenata koji pate od hepatitisa B nemaju simptome. Inače, većinu infektivnih bolesti preležimo asimptomatski.

Dr Delić  je naveo i da korona virus daje oštećenje jetre, ali da ti pacijenti ne žute i da bolest dođe i prođe i ne ostavlja trajnije i ozbiljnije posledice.

- Moramo biti svesni da živimo u svetu mikroorganizama i zašto bi virus stao na slovu E (hepatitis E), kada ima još toliko slova. Žutilo govori o težini bolesti. Ako primetite da je mokraća tamna, stolica svetla, a beonjače žute, posetite lekara.

Za lekara su znak oštećenja jetre i zamaranje, mučnina i malaksalost. Verujem da će budućnost pokazati da u našoj populaciji kruže nepoznati virusi. U našoj populaciji ima oko 5.000 različitih virusa, i to je nezavršena priča. Ne postoje specifične mere zaštite. Ako peremo ruke, smanjićemo opasnost od obolevanja od virusa, ako se držimo na distanci, ako ne pijemo iz iste čaše ili flaše. Mikroorganizmi su oko nas i u nama - poručio je profesor.

O kovidu

Profesor Delić istakao je i to da smo "mi slepa ulica za kovid i da će ovaj virus ostati sa nama".

- To nije problem, ali problem je to što se mi ponašamo kao pijani rasipnici kada je reč o ljudskim životima. Platili smo veću cenu nego što je trebalo. Ovoliko smrtnih ishoda je nedopustivo. I sada ljudi umiru. Nije virus nigde otišao, on ostvaruje svoj cilj, a mi to ne sprečavamo. To što imamo 50 odsto vakcinisanih je poraz procesa vakcinacije u Srbiji – naglasio je Delić.

Video: Ako vam dete ima mokraću boje piva, temperaturu i žutu boju kože, testirajte ga na hepatitis

(Teelegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kata

    5. maj 2022 | 16:42

    Kako nije misteriozan? Nijedan od virusa hepatitisa nije. Adenovirus tip 41 je sumnjiv, ali što bi virus prehlade odjednom imao potencijal da uništi zdravu jetru. Pride nisu svi ni pozitivni na ovaj virus. Deo obolelih ima igg pozitivna antitela na kovid. Većina nije vakcinisana vakcinom protiv kovida, niti prelazi starosnu granicu da uopšte može da je primi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA