Dr Srđan Bošković: Tri kruga biciklom oko Ade triput nedeljno čuvaju srce

"Moj savet je: Kupi bicikl. To je najoptimalniji vid prevencije kardiovaksularnih bolesti", istakao je dr Bošković

  • 3
Biciklisti Foto: Nikola Tomić

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Od bolesti srca u Srbiji svakog dana umre više od 150 ljudi. Da li će nam glave doći visok krvni pritisak, postkovid ili loše životne navike? To su ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 bila pitanja za kardiologa dr Srđana Boškovića.

Dr Bošković je istakao da u poslednjih 30 godina, koliko se u Evropi prati statistika u vezi sa bolestima srca i krvnih sudova, Srbija uvek ima poražavajuće mesto na listi.

- Mi smo nažalost sa Rusijom, Ukrajinom i Moldavijom u grupi zemalja koje su označene kao najrizičnije i u kojima najviše ljudi umire od infarkta. Stanovnici evropskih zemalja u odnosu na nas, za početak, voze bicikle i izbegavaju vožnju automobilom. Mediteranske zemlje su u boljoj poziciji zbog specifične ishrane. Mi smo s druge strane kontinentalci, jedemo meso koje je malo više masno, i uživamo u tome. U prethodna dva dana dva mlada čoveka izgubila su glavu, najverovatnije iz srčanih razloga. Moj najmlađi pacijent sa infarktom imao je 23 godine – kazao je dr Bošković u „Uranku“.

Istakao je i to da je populacija muškaraca od 50. godine, pa naviše najugroženija od infarkta miokarda.

- Ne vodimo računa o sebi. Na ovim našim prostorima je život jeftin. Tek kada shvatimo da je biti zdrav najbitnije, tada će se stvari promeniti. Najgori smo u Evropi kada je reč o pušenju - oko 42 odsto populacije puši kod nas. Pogotovo je to štetno za mlade ljude. Kada dođe do predinfarktnog stanja i ako tada zapalite cigaretu, to će dovesti do infarkta. Mi smo i gojazna nacija. Ranije nije bilo šanse da deca ne rade fizičko, a danas više od 30 odsto dečaka i devojčica u osnovnoj i srednjoj školi ima opravdanje da ne radi fizičko – istakao je kardiolog.

Potom, tu su i nekretanje kao i povišen holesterol. Svaki peti muškarac u našoj zemlji koji puši, gojazan je, ne kreće se i ima povišen holesterol ima 20 odsto veću šansu da u narednih deset godina dobije infarkt. Moramo voditi računa da nam indeks telesne mase bude između 25 i 30. Žene štiti estrogen, ali se nakon 55. godine života broj muškaraca i žena sa bolestima srca izjednačava, kada žene uđu u menopauzu. Na Balkanu žene ranije ulaze u menopauzu zbog neaktivnosti. Pre nekoliko dana imao sam pacijentkinju od 37 godina koja je imala infarkt. Bila je gojazna i imala probleme sa štitastom žlezdom - rekao je dr Bošković.

Dr Srđan Bošković Foto: K1

Visok pritisak

Kardiolog dr Srđan Bošković ukazao je na jednu od najčešćih zabluda u vezi sa povišenim krvnim pritiskom.

- Visok pritisak je posledica, nije uzrok. Najveći broj infarkta se desi kada dođete na odmor, posle teškog perioda života, napora na poslu. Stres je opasan. Optimalno je imati vrednost pritiska 130 sa 80, ali lekove ne dajemo dok „gornji“ pritisak ne dođe do 160. Moj savet je: Kupi bicikl. To je najoptimalniji vid prevencije kardiovaksularnih bolesti. Tri kruga oko Ade triput nedeljno i imaćeš optimalni pritisak. Nemoj da jedeš posle osam uveče i nemoj da pušiš. Ne moraš da se odrekneš mesa, ne treba biti ekstreman, ali valja biti umeren. Organizam je najbolji kompjuter na svetu. Visok pritisak je posledica loših životnih navika, a ako bolest uhvatimo u začetku, dok možemo da je sprečimo, fizička aktivnost je najbolji lek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    10. maj 2022 | 16:15

    Ja jednom nedeljno i to jeedva jedan krug, naravno uz pauzu za kafu hahahshsh

  • realan

    10. maj 2022 | 20:54

    Nema nista bolje od voznje bicikla, ko je iz Beograda i ima malo vremena odete biciklom do Bele Crkve onda skelom predjete Dunav do Golubca i onda nazad do Beograda, krug ima oko 200 km. Posle toga se osecate najace na svetu.Naravno za to trebaju pripreme ozbiljne

  • Bolje

    10. maj 2022 | 17:37

    Je popiti 3 hladna piva kao tastina dusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA