Konstrakta nastupa na Međunarodni dan medicinskih sestara: Da li je to neki znak?

Svakog 12. maja obeležava se u celom svetu Dan medicinskih sestara

  • 0

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Suočavanje sa globalnim nedostatakom medicinskih sestara, stres i sagorevanje na poslu, borba sa kovid-19 infekcijom i gubitak života mnogih zdravstvenih radnika ukazuju na najveće izazove zdravstvenih sistema.

Tokom 2021. godine u celom svetu Međunarodno veće sestara skretalo je pažnju na značaj medicinskih sestara/tehničara, na njihov delokrug rada u zdravstvenom sistemu kao i potrebu za ulaganjem u profesiju medicinskih sestara/tehničara.

Кao najbrojniji zdravstveni radnici, moraju se aktivno uključiti u buduća planiranja zdravstvene zaštite na svim nivoima kako bi se ostvarili Ciljevima održivog razvoja (SDG) do 2030. godine.

O ovoj temi pogledajte opširnije u videu iznad, u kome govori Slavica Đorđević, nastavnica akademskih veština na Akademiji strukovnih studija Beograd, gde se školuju medicinske sestre.

Slavica Đorđević, nastavnik akademskih veština Foto: Privatna arhiva

Činjenice:

* Procenjuje se da u svetu ima oko 27,9 miliona medicinskih sestara/tehničara. Još pre pandemje nedostajalo je 5,9 miliona medicinskih sestara u svetu.

* Zbog postojećeg manjka sestrinskog kadra Međunarodno veće sestara (ICN) procenjuje da će biti potrebno 13 miliona medicinskih sestara/tehničara širom sveta da popune upražnjena mesta u narednih nekoliko godina.

* U narednih 10 godina svaka šesta medicinska sestra/tehničar će se penzionisati, što znači da je potrebno odškolovati 4,7 miliona novih sestara/tehničara u svetu.

Video: Bili su žarište, a sada se osmehuju: U Nišu na poseban korona način obeležen Dan medicinskih sestara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA