Surutka je odlična za jetru: Koja je bolja - kozja ili kravlja?

Napitak koji se odvajkada koristi na našim prostorima ne samo da čisti jetru, već pozitivno utiče i na raspoloženje

  • 3
Surutka Foto: Shutterstock

Surutka je jedan od najboljih napitaka za čišćenje jetre. Osobe koje su preležale žuticu ili imaju takozvanu masnu jetru trebalo bi da se pridržavaju posebnog režima ishrane i da u svakodnevni meni uvrste surutku.

Ali, kod mnogih postoji dilema - da li je bolje koristiti kravlju ili kozju surutku i koju od njih naš organizam može bolje da iskoristi?

Odgovor na ovo pitanje dao je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić na TV Prva.

- Surutka može da pomogne kod brojnih tegoba, nudi solidni kvantum proteina, i to onih sa amino-kiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić - objašnjava dr Perišić.

Prema njegovim rečima, to znači da nema procesa varenja, aspsorpcije i cirkulacije, već protein direktno ide u mišić i jetru.

- Masti nema, a ako se opredelite za kozju surutku, tim bolje - savetuje gastroenterolog i dodaje da bi dnevno trebalo uzimati od pola litra do litar i po, uz 300 grama sira.

To je, objašnjava, velika količina zbog laktoze, koja menja pH debelog creva i detoksikuje ga. Ređa stolica, koju ovaj mečni šećer izaziva, neće predstavljati problem.

protein surutke, surutka u prahu Foto: Shutterstock

- Kravlja surutka ima bolji ukus, ali kozja je zdravija. Popravićete joj ukus ako na litar surutke dodate šoljicu soka od limuna i tri-četiri kašike meda - savetuje prof. Perišić.

On dodaje da se lipidi iz kozjeg mleka direktno metabolišu, zbog čega se već dan posle ispijanja surutke pacijenti osećaju mnogo bolje, optimističnije i poletnije.

- Kad je jetra bolesna, ni mozak, ni mišići nisu dobro. U surutki postoji serotonin, pa otud i bolje raspoloženje kod pacijenata kad počnu da piju surutku - navodi gastroenterolog.

Ali, i sa surutkom, kao i sa mnogim drugim "narodnim lekovima" može se preterati. Prof. Perišić ističe da je dijareja jedan od znakova koji ukazuju da smo uneli veću količinu surutke. On, međutim, smatra da ni ova posledica nije rizična za pacijente koji imaju dijagnostikovanu neku bolest jetre, jer se kroz dijareju oslobađaju toksični metaboliti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA