Simptomi adenomioze mogu da zavaraju: Iskustvo mlade žene koje bi svi trebalo da pročitaju

Svaka treća žena u starosnoj kategoriji od 18 do 30 godina ima adenomiozu, benigno stanje koje prate snažni bolovi tokom mesečnog ciklusa, ali koji mogu da ometaju ostanak u drugom stanju

  • 0
Bol u stomaku, ženu boli stomak, stomačni problemi Ilustracija; Foto: Shutterstock

Bolne menstruacije, bol u karlici, problemi sa plodnošću - bilo koji od ovih simptoma može da ukaže na adenomiozu.

Teže se dijagnostikuje od klasične endometrioze, a pogađa svaku treću ženu u starosnoj kategoriji od 18 do 30 godina.

O životu sa adenomiozom, borbi do dijagnoze, a potom i o terapiji koja ju je rešila snažnih fizičkih bolova, za Medical News Today govori Kejt (32), mlada žena koja će ovog leta prvi put u životu postati majka.

- Prvu menstruaciju dobila sam u 14. godini - kaže Kejt.

- Bol nije bio previše intenzivan, ali je sam mesečni ciklus bio težak. Spavala sam na krevetu na sprat. Jedne noći sam se probudila i nisam mogla tako lako da siđem niz merdevine do poda. Dok sam stigla do kupatila, iza mene je ostao ekstremni trag.

Tek kad je napunila 19 godina, shvatila je da njeni mesečni ciklusi nisu uobičajeni kao kod drugih, zdravih devojaka. Skupila je hrabrost da se konsultuje sa doktorom. Tek posle pet godina dobila je dijagnozu koja je objašnjavala njeno ekstremno mesečno krvarenje.

Šta je adenomioza?

Reč je o benignom stanju. Veoma je teško utvrditi koliko žena pati od adenomioze, jer je pretpostavka da veliki broj nije ni svestan da ima ginekološki problem.

Žena Ilustracija; Foto: Pexels / Engin Akyurt

Ali, u jednoj studiji je otkriveno da čak 34 odsto žena u starosnoj kategoriji od 18 do 30 godina ima adenomiozu.

Koji su simptomi?

Adenomiozu karakterišu obilno menstrualno krvarenje, bolne ili neredovne menstruacije, predmenstrualni bol u karlici, osećaj težine ili nelagodnosti u karlici, problemi sa plodnošću, kao i bol tokom intimnih odnosa.

- Adenomioza se javlja kad se ćelije koje čine sluznicu materice nađu u mišićnom zidu materice - objašnjava prof. Endrju Horn sa Univerziteta u Edinburgu.

- Simptomi uključuju obimne i bolne menstruacije, kao i bol i nelagodnost u karlici. Trećina pacijentkinja koja ima ovo stanje nema nikakve simptome, a one koje imaju simptome prijavljuju ih ili kao veoma blage ili kao izuzetno teške. Adenometioza može ozbiljno da utiče na kvalitet života žene.

Dijagnostika

Donedavno, histološki pregled materice bio je jedini način dijagnostikovanja adenomioze. Verovalo se da je ovo stanje povezano sa ženama koje su na kraju reproduktivnog perioda, posebno kod onih koje su imale nekoliko trudnoća ili operacije materice, kao i porođaj takozvanim carskim rezom.

Lekari sada ovo stanje mogu da otkriju i ultrazvukom ili magnetnom rezonancom. Ali, vrlo često adenometioza daje slične simptome kao i endometrioza i fibroidi materice. Takođe, studija iz 2020. godine pokazala je da gotovo polovina žena koja ima adenometiozu ima i fibroide materice.

Lečenje

Terapija koja se preporučuje ženama koje imaju adenomiozu slična je onima koje se preporučuju za druga menstrualna stanja.

Dr Šeri Ros, ginekolog iz Zdravstvenog centra Providence Saint John ističe da najbolje opcije lečenja za žene koje žele da zatrudne zavise od simptoma koje doživljavaju.

- Nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu da budu od pomoći za menstrualne grčeve i bol u karlici. Kontraceptivne pilule i progesteron mogu da kontrolišu teške menstrualne grčeve - objašnjava dr Ros.

Hormonski tretmani mogu da imaju i druge prednosti.

Kontracepcija, pilule Foto: Pixabay

- Dugotrajna hormonska kontracepcija sprečava proliferaciju tkiva endometrijuma, što smanjuje verovatnoću da tkivo endometrijuma atakuje na mišićni zid materice - kaže dr Tomas Ruiz, ginekolog iz Kalifornije.

Kada se Kejt prvi put konsultovala sa lekarom, ponuđena joj je pilula za kontrolu rađanja da bi mogla da kontroliše bol i krvarenje. Ali, pošto Kejt ima i migrenu, izbegavala je kombinovanu kontraceptivnu pilulu, jer je znala da kod osoba koje imaju ozbiljnije migrene korišćenje ove pilule može da poveća rizik od ishemijskog moždanog udara.

Isprobala je niz lekova, ali nijedan nije donosio željene rezultate. Kad je u 23. godini života pronašla dobru doktorku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja ju je poslala na snimanje, Kejt je konačno dobila dijagnozu.

Potom je dobila kombinovanu terapiju koja je u početku dala sjajne rezultate, ali je vremenom počela da slabi. Na kraju, Kejt je isprobala transdermalni hormonski flaster koji ju je rešio muka.

Nekoliko lekara predložilo joj je da ostane u drugom stanju, ali Kejt je tada imala svega 25 godina i nije želela decu.

Da li trudnoća zaista može povoljno da utiče na adenomiozu?

Dr Ros kaže da sve zavisi od žene do žene - neke odlično podnose trudnoću, dok se kod drugih situacija ne menja ni tokom tih devet meseci.

- Trudnoća može da dovede do decidualizacije tkiva endometrijuma, što endometrijum čini manje aktivnim, a to opet ublažava bol - objašnjava ginekolog Ros.

Trudnica mobilni telefon Foto: Shutterstock

S druge strane, pošto utiče na zid materice, adenomioza može da izazove probleme sa plodnošću, pa savetovati ženi koja ima ovo ginekološko stanje da zatrudni može za nju da bude prilično frustrirajuće.

Kejt je imala sreće. Iščekuje prvo dete koje bi trebalo da dođe na svet za tri meseca, a lekari brižljivo prate njenu trudnoću.

Dr Ros ističe da za neke žene koje žele da rode decu, a imaju adenomiozu to putovanje neće biti baš lako:

- Promene u mišićima i ćelijama materice povezane sa adenomiozom čine da neke žene teže ostaju u drugom stanju i teže uspevaju da iznesu trudnoću do kraja. Takođe, u većem su riziku od preeklampsije, a nekad njihov grlić materice nije u stanju da zadrži fetus.

Uticaj na mentalno zdravlje

Kako ističe prof. Horne, adenomioza i druga ginekološka stanja i te kako utiču na mentalno zdravlje.

- Njihova psiha je na udaru, posebno ako ne leče primarni zdravstveni problem - upozorava porf. Horne i dodaje da se od 800 žena koje su učestvovale u ispitanju njih 80 odsto izjasnilo da im se mentalno stanje pogoršalo zbog čekanja na specijalističke preglede.

Doktori apeluju da svaka žena koja ima problem sa bolnim i/ili obilnim menstruacijama obavezno zatraži stručnu pomoć. Menstrualni bol nije problem koji bi trebalo trpeti, saglasni su stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA