4 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kikiriki puter: Namaz koji čuva srce

Zdrave masnoće sadržane u puteru od kikirikija posebno će prijati osobama koje pate od povišenih vrednosti krvnog pritiska

  • 0
kikiriki puter, puter od kikirikija Foto: Pixabay

Puter od kikirikija je deo svakodnevne ishrane ljudi širom sveta. Odavno je popularan i u Srbiji, posebno među mlađom populacijom, a nutricionisti ga često preporučuju kao deo doručka ili večere uz prepečen hleb ili sirovo povrće poput štapića šargarepe, celera, kelerabe ili paprike.

Ukoliko do sada niste uvrstili kikiriki puter u ishranu, donosimo vam četiri razloga zbog kojih bi to trebalo da učinite.

1. Obilje minerala i vitamina, bez holesterola

Samo dve supene kašike kikiriki putera sadrže oko šest grama ugljenih hidrata i osam grama proteina. Istu količinu proteina sadrži 30 grama mesa.

Istovremeno, kikiriki puter sadrži značajne količine vitamina E, niacina, magnezijuma, fosfora i vitamina B6. U ovoj namirnici nema holesterola, što je čini pogodnom za osobe koje pokušavaju da snize nivo holesterola u organizmu, a da u isto vreme jedu ukusnu hranu.

2. Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tip 2

Kikiriki puter sadrži iste masnoće kao i maslinovo ulje, ne povećava osetljivost na insulin i doprinosi boljoj kontroli glikemije. Magnezijum koji se nalazi u ovoj namirnici takođe igra značajnu ulogu u sprečavanju povećanja rizika od razvoja dijabetesa tip 2.

3. Povoljno deluje na krvni pritisak

Namirnice bogate zdravim masnoćama povoljno deluju na vrednosti krvnog pritiska. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da konzumiranje 40 grama kikiriki putera dnevno, što je otprilike tri ravne supene kašike, pomaže u snižavanju dijastolnog krvnog pritiska kod pacijenata koji imaju dijagnostikovanu hipertenziju i smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida kod pacijenata koji imaju povišene masnoće u krvi.

4. Hrana za dugovečnost

Kikiriki puter bogat je bioaktivnim sastojcima sa jakim antioksidativnim dejstvom, uključujući resveratrol, flavonoide i koenzim Q10. Oni učestvuju u zaštiti od bolesti i smatraju se elementima koji povoljno utiču na dugovečnost.

Video: Kako da bez muke namažete puter iz friza na hleb

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA